Enerji İşçileri Sendikası'nı kurduğu günden bugüne büyüterek önemli bir konuma getiren, her koşulda emekçilerin yanında olan, işçilerin alın teri kurumadan emeğinin hakkının verilmesi gerektiğini daima savunan Genel Başkan Mahmud Altunsoy, çalışmalarıyla üyelerinin yanında olmaya devam ediyor. 

Genel Başkan Mahmud Altunsoy öncülüğünde üyelerin kazanımları adına durmaksızın çalışan Enerji İşçileri Sendikası sulama birliklerinin sorunlarının çözümü için de mücadeleye devam ediyor. 

Enerji İş’ten bir hukuk zaferi daha: AKSA işçileri gasp edilen haklarını geri aldılar Enerji İş’ten bir hukuk zaferi daha: AKSA işçileri gasp edilen haklarını geri aldılar

Sulama birliklerinde çalışan işçilerin yaşadığı sorunların çözümü için mücadeleye devam eden Enerji İşçileri Sendikası, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’ya ziyarette bulundu. Ziyaretin detaylarında aşağıdaki notlara değinildi;

Sulama birliklerine ayrılan bütçenin personel giderlerine ayrılan oranı yüzde 30’dur. Ayrıca %10 kullanım opsiyonunun rücusu değerli emekçilerimizi yüksek enflasyon karşısında mağdur etmektedir. İş bu %30'luk kotanın aşılması halinde; aşılan miktarın kendilerine rücu ettirilmesinin kaygısını taşıyan sulama birlikleri başkanları, çalışan ücretlerini asgari ücret seviyesinde tutmak durumunda kalmaktadır. İşçilere ek olarak sadece yol-yemek gibi yan ücretler ödenmektedir. Bu durum toplu iş sözleşmelerinde eksik hususlara sebebiyet vermektedir.

Elektrik - yakıt giderleri, kanal temizleme, kanal açtırma ve su ücretlerine yapılan zamlar Sulama Birlikleri bütçesini etkilemektedir ve sulama birlikleri işçilerinin maaşlarının düşük kalmasına sebep olmaktadır. Bunlara ek olarak personellerin birçoğunun mevsimsel işçi olarak çalıştırılması ve sulama birlikleri işçilerinin statüsünün ne olduğunun tam olarak belli olmaması gibi durumlar, işçileri mağdur etmektedir. Kalifiye eleman olmadığı gibi taşeron firmalar ile sözleşmeler yapılması sulama birlikleri bünyesindeki işçilerin çalışma barışını zedelemektedir.

Yükselen maliyetlerin sorumlusu işçiler değildir. Bu büyük tarım ülkesinin emeğinin temelini sulama birlikleri bünyesinde çalışan işçiler oluşturmaktadır. 

Bu çerçevede Enerji İşçileri Sendikası Genel Merkez Teşkilatından Ankara Bölge Başkanı Uzman Serhat ALPDÜNDAR ve Hukuk Müşaviri Av. Sinem KAVAK, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Sn. Mehmet Akif BALTA’ yı makamında ziyaret etti. 

Sulama Birliklerinin sorunlarının aktarıldığı görüşmeye, Devlet Su İşleri Personel Dairesi Başkanı Sn. Ferdi ALTIAĞIZ ve İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Sn. Dr. Mehmet Uğur YILDIRIM da katılım sağladı.

Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Enerji İşçileri Sendikası bundan sonraki süreçte de çalışmalarının aktif olarak devam edeceğini belirtti.