Astana’daki askeri mahkemeden yapılan açıklamada, mahkemenin 24 Şubat 2023 tarihli kararıyla Bektanov’un Kazakistan Ceza Kanunu’nun 451’inci maddesinin 3. fıkrası gereği (görevin kötüye kullanılması) suçlu bulunduğu ve 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Açıklamada, Bektanov’un yüksek güvenlikli bir ceza infaz kurumunda tutulacağı ve davanın “gizli” başlığı altında görüldüğü için detaylı bilgi verilmeyeceği de kaydedildi.

Ülkede 2022’nin Ocak ayında meydana gelen kitlesel olaylar sırasında Savunma Bakanı olan Bektanov, görevini yapmadığı gerekçesiyle 20 Şubat 2022’de gözaltına alınmıştı.

İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de can kaybı 6 ayda 34 bini aştı İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de can kaybı 6 ayda 34 bini aştı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de Bektanov’un "belirsizliği ve inisiyatif eksikliğinden dolayı ordunun potansiyelini kullanamadıklarını ve dışarıdan yardım almak zorunda kaldıklarını" söylemişti.

Başsavcı Berik Asılov da soruşturma kapsamında Bektanov’un ülkedeki olağanüstü hal (OHAL) sırasında açıkça yasa dışı emirler vererek askeri stratejik tesisleri korumasız bıraktığının ortaya çıktığını ifade etmişti.

OCAK OLAYLARI

Kazakistan'da 2 Ocak 2022’de ülkenin batısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarındaki ani artış nedeniyle sürücülerin yol kapatma eylemi ile başlayan protesto gösterileri, daha sonra ekonomik eşitsizlik sloganıyla diğer şehirlere yayılmıştı.

Özellikle en büyük şehir Almatı'da kitlesel boyut kazandığı olaylarda 238 kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Bir yıl süren soruşturma sonrası, Ocak olaylarının kaos içinde devlet yönetimini ele geçirmeyi hedefleyen darbe girişimi olduğu açıklanmıştı.