Etiyopya, 12 Eylül'de yeni yılını kutlamaya hazırlanıyor. Bu ülke, diğer ülkelerden farklı olarak Gregoryen takvimini değil, Jülyen takvimini kullanıyor. Bu yüzden, Etiyopya takvimi dünya takviminden 7 yıl 8 ay geride kalıyor.

Etiyopya 2016 yılına girdi

Etiyopya, dünyanın geri kalanından farklı bir takvim kullandığı için, 2023 yılının ortasında 2016 yılına girdi. Yeni yılını kutlamak için heyecanlı olan Afrika ülkesinin Başbakanı Abiy Ahmed Ali, halkına bir tebrik mesajı yayınladı. Etiyopya'nın özgün kültürünü ve tarihini vurgulayan Başbakan, yeni yılın barış ve refah getirmesini diledi.

Alman siyasetçinin görüntüleri gündeme oturdu! Umumi tuvalet fırçasını yaladı Alman siyasetçinin görüntüleri gündeme oturdu! Umumi tuvalet fırçasını yaladı

Etiyopya takvimi neden farklı?

Etiyopya takviminin farklı olmasının nedeni, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde yaşanan bir anlaşmazlık. Etiyopyalılar, Hz. İsa'nın doğum tarihini Gregoryen takvimine göre değil, Jülyen takvimine göre hesaplıyorlar. Bu da Etiyopya'nın yeni yılını 11 Eylül veya 12 Eylül olarak belirliyor. Etiyopya'nın yeni yılına Enkutatash adı veriliyor. Bu kelime Amharca dilinde "hediye" anlamına geliyor. Etiyopyalılar, yeni yılın bereket ve mutluluk getirmesini umuyorlar.

Etiyopya'da saat dilimleri de farklı

Etiyopya'da zamanın farklı akışı, ülkenin kültürel ve coğrafi özelliklerini yansıtıyor. Etiyopya, dünyanın en eski takvimini kullanıyor ve yedi yıl geriden geliyor. Ayrıca, gün doğumunda başlayan ve 12 saat süren iki ayrı zaman dilimine sahip. Ülke genelinde gün 00:00'da değil 06:00'da başlıyor. Bir gün 12 saatlik iki farklı bölümden oluşuyor. İlk saat dilimi 06:00'da, ikinci dilim ise 18:00'de başlıyor. Bu sistem, Etiyopya'nın ekvatora yakın olması ve gün ışığının yıl boyunca sabit kalması nedeniyle ortaya çıkmış. Etiyopyalılar için bu, zamanın daha doğal ve pratik bir şekilde ölçülmesi anlamına geliyor.