EYT Federasyon Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak EYT ile alakalı son gelişmeleri katıldığı programda değerlendirdi. 

EYT sorununun çözmek için yeni formül aramaya gerek yok diyen Özüpak, yeni mağduriyetlerin yaşanmaması adına Emeklilikte yaş şartının kaldırılmasını talep etti. 

Gönül Boran Özüpak’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Bunun, tek formüle inmesi bizim için çok sevindirici oldu ama biz EYT’lilerin tek formülünün herkese çözüm olmasındaki amaç, bizi mağdur eden bu yasanın işletme maddesinin iptalidir. Çünkü EYT’lileri mağdur eden yasaya yeni formüller aramak, yeni mağduriyetlere sebep olurdu. O yüzden tek formülümüz, bu yasanın geri iade işletilme maddesinin iptalidir.

“4,5 MİLYON KİŞİ MAĞDUR”

Bu yasa sebebiyle 4,5 milyon kişi mağdur oldu. Hemen emekli olabilecek arkadaşlarımızın sayısı 700 ile 1 milyon kişi arasında. Bu 4,5 milyon kişinin içinde, staj mağduriyeti yaşayanlar da var. 1999 öncesi SSK numarası alıp da sigortalı olunan, yasa değişikliği sonrası sigortası geçersiz duruma düşenler de var. Elbette bunun için de çözüm istiyoruz. Geri kalanlar gününü tamamlayanlar, staj mağduriyetinin giderilmesi ile hakkına sahip çıkacak olanlar, bir de 1997-98-99 girişli bize sunulan iki şart da erkek arkadaşlarımızın yıl itibarıyla süresini doldurduğu vakit en son 2024’te onların da bütün şartları tamamlamış olduğu süreçte, 2024’te bu yasa iptal olmuş olursa o arkadaşlarımız da o tarihte emekli olacaklardır.

Özüpak emekliler adına seslendi: Hakkımızı almaya geliyoruz Özüpak emekliler adına seslendi: Hakkımızı almaya geliyoruz

“YILLARDIR ÇOK MÜCADELE VERDİK”

Formüller, geçmiş zamanın verdiğimiz mücadelelerde 10 kombinasyonlarla başladı, işin içinden çıkılamadı, sonra 5 formüle düştü, şimdi tek formüle düştü. Yıllardır uğraş verdiğimiz yapının iptali için tek formülünden bahsederken Çalışma Bakanlığı’mız elbet bir çalışma yapacaktır. Adımız, tek çatı altında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ama içinde 4A, 4B, 4C, Tarımlar şeklinde ayrılıyor ve hepsinin ayrı ayrı incelenmesi lazım. Hepsinde bizim söylediğimiz tek formülün geçerli olması gerekiyor fakat basına yansıyan formüllerde yaş şartı gelebileceği, prim/gün sayısının tekrar arttırılabileceği konuşuluyor. Her ne kadar Almanya ve Hollanda modellerinden uzak olduğumuz söylense de biz bütçe yükü olarak gösterildik ama bizler primlerimizi, vergilerimizi peşinen ödedik. Burada bağlanacak maaş kesintisi ile acaba Avrupa modelleri ile ortak bir plan mı çıkarılacak henüz bilmiyoruz. İktidarımızın ve Çalışma Bakanımızın bu anlamdaki çalışmasında gerçekten samimiyeti görmek, onlara inanmak istiyoruz. Basına yansıyan formüller ‘acaba bir nabız yoklaması mı?’ diye düşünmeden edemiyoruz çünkü önümüz seçim arifesi. 4,5 milyon kişinin çevresindekiler ile birlikte 20 milyon insanı etkileyen bir sorun söz konusu. Seçimde iktidarı değiştirebilecek bir kitleyiz. Çok sabrettik ve artık sabrımızın sonuna geldik. İktidarımızın artık bizi vaatte bırakma lüksü yok.

MİLYONLARIN GÖZÜ EYT DÜZENLEMESİNDE

Bizim tüm topluluğumuzun hep birlikte haykırdığı şu, ’Formülsüz bir EYT istiyoruz’. Sonuna kadar da bunu ve bütün arkadaşlarımızın hakkını savunacağız. Sabırla beklediğimiz süreçte artık sabrımızın kalmadığını da belirttik. Biz, EYT’li olan herkesin anayasal hakkının adaletle tekrar iade edilmesini bekliyoruz ve bu yönde de çalışmaktan yılmayacağız, usanmayacağız. Sonuna kadar da devam edeceğiz. Biz, emeklilik hakkımız için sosyal devlet kavramı içinde mücadele ediyoruz ve şu unutulmasın ki, 2008 yılında şu anki hükümetimizin çıkardığı aylık bağlanma oranlarıyla bağlanacak 30 yılın karşılığında emekli maaşlarımızın miktarı 3 bin 500 lira, şu anda asgari ücret 5 bin 500 lira. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Bunlar erken emekli olmak istiyor, ne yapacaklar emekli olup çift dikiş yapacaklar,’ ifadesini kullandı. Biz, çift dikiş yapmak istemiyoruz, insanca yaşayabileceğimiz emekli hakkımızla en azından asgari ücret bazında emekli maaşlarımıza kavuşmak istiyoruz.’’