TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak uzun zamandır çıkması beklenen yasa yanında tartışmaları ve yeni mağduriyetleri de getirdi. 

Primde kademenin devamı ve kısmi emeklilikte engellerin kaldırılmaması, uzun zamandır emeklilik hakkı için mücadele eden bazı kitlelerin kapsam dahiline alınmaması nedeniyle beklentileri karşılamayan EYT yasası Meclis Genel Kurulunda tartışmalara yol açtı.

AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, maddi yüke rağmen AK Parti hükümetinin EYT sorununu çözdüğünü savundu.

Karahocagil, “… 100 milyar doların üzerinde bir maddi yüke rağmen, yine 1999’da hakları gasbedilen milyonlarca EYT’linin haklarını verme adına milletinin yanında oldu, sorunu çözdü, 2002 öncesi hükûmetlerin çözümsüzlüğü çözüm olarak sundukları bir yarayı daha sağlığına kavuşturdu.” dedi.

AK Partili Karahocagil’e yanıt CHP’li Ulaş Karasu’dan geldi.

CHP Sivas Milletvekili Karasu, EYT yasasının çıktığını ancak sorunların bitmediğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: 

“Yıllardır bekletilen ancak inatla mücadelesine devam edip haklarını kazanan EYT’de sorunlar bitmiyor. EYT’den faydalanıp emeklilik hakkını kazanan binlerce çalışanın bağlı bulunduğu işletmeler tazminat nedeniyle zor durumda. İktidar, EYT kapsamında çalışanı olan iş yerlerine ucuz kredi vereceğini söylemişti ancak iş verenler hâlen kredi kararlarını bekliyor ve her geçen gün umutsuzluğa kapılıyor. Kanundan faydalanan 7 çalışanı olan bir işveren “Şu anda EYT kapsamına giren çalışanlarıma 800 bin TL tazminat ödemem gerekiyor, bankalar ucuz kredi vermezse bunu ödeme şansım yok.” diyor. Aynı mağduriyeti yaşayan binlerce iş yeri bulunuyor. Toplumun bir kesimini memnun ederken diğer kesimini yüksek kredi faizlerine, borç batağına sokmaya kimsenin hakkı yoktur. İşletmelere verilen ucuz kredi sözü bir an önce yerine getirilmelidir.” dedi.

Erciyes Üniversitesine 144 sözleşmeli personel alınacak Erciyes Üniversitesine 144 sözleşmeli personel alınacak

Staj ve askerlik borçlanması mağduru memurlar eşitlik istiyor!

4/A-4/B'lilerin askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcı geriye çekilip sigorta başlangıcı sayılrken 5434 SK tabi memurların sigorta başlangıcı sayılmaması tepkilere yol açtı. Uzun süre EYT yasasını bekleyen 4C'li vatandaşlar yaşanan bu haksızlığa karşı çıkarak adil bir emeklilik sisteminin gelmesini istiyor.

Binlerce anne doğum borçlanması bekliyor!

Uzun zamandır doğum borçlanması bekleyen, aralarında 68 yaşın üzerinde kadınların da bulunduğu doğum borçlanması mağdurları; yaşları, sağlık durumları nedeniyle iş bulamamakta bunun yanında doğum borçlanması da yapamadığından ötürü emekli olamadan ömürlerini geçirmekte ve emekliliklerinin önündeki borçlanma engelinin kaldırılmasını istiyor.

Bağ-Kur mağdurlarının emeklilik hakkı görmezden gelindi!

Tescil affı ya da yasada düzenleme isteyen yaklaşık 3 milyon Bağ-Kur mağdurunun yaşadığı sıkıntılar günden güne artıyor. Emeklilikte adil bir sistem olmasını isteyen Bağ-Kur mağdurları yapılan bu ayrımcılığa karşı çıkarken emekli olmak için çok daha uzun süre bekleyecek olmalarına karşı çıkıyor. 

5000, ABO, 3600 ve kısmi emeklilik mağdurları adalet istiyor!

8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olup 3600 prim gününe sahip vatandaşların, kısmi emeklilik ve ABO mağdurları kapsama alınmadı. Emekli olmak için çok daha uzun süre beklemesi gereken vatandaşlar ortadaki bu adaletsizliğe karşı çıkmaya devam ediyor. EYT Federasyonu Gönül Boran Özüpak da sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla bu mağduriyetlerin giderilmesini ve 1999 öncesi haklara kavuşulmasını talep ediyor.

2000 sonrası SGK'lılar emeklilik için mücadele ediyor!

EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması bir kesimin mağduriyetinin giderilirken diğer kesimin mağduriyetinin görmezden gelinmesine neden oldu. Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki göstermeye devam ediyor.

8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarla aynı şartlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar yaşanan bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.