Aralık ayında Meclis'e sunulması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi milyonlarca vatandaş tarafından merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in tanıttığı EYT düzenlemesi ile 2024 yılının Eylül ayına kadar yaklaşık 5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Bu kapsamdaki kişilerin birçoğu ise Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’ne otomatik olarak dahil oldu.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'ne dahil olan kişilerin yüzde 30’luk devlet katkısının tamamını alabilmesi için sistemde en az 10 yıl kalması ve 56 yaşını doldurması gerekiyor. BES kişiye özel bir sistem olduğu için bu sisteme katılan kişiler EYT ile emekli olsalar bile sistemde kalıp prim ödemeye devam edebilir ya da yıla bağlı olarak değişen devlet katkısını alarak sistemden çıkabilirler. Ancak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'nden emekli olabilmek için 56 yaş şartının sağlanması gerekiyor.

''6 YILDIR SİSTEMDELER ZATEN EMEKLİ OLAMAZLAR''

AYBÜ Sosyal Araştırma Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, Kanal D Haber’e yaptığı açıklamasında BES ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

SPK'den onay geldi: 2 şirket halka arz oluyor SPK'den onay geldi: 2 şirket halka arz oluyor

“Bireysel Emeklilik Sistemi’nde emekli olmanın şartı; en az 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşında olmak. BES’in mevzuatında bir düzenleme yapılması gerekir. Bu şu an için çok mümkün görünmüyor. 2023 Ocak’ta emekli olduğunda zaten 6 yıldır sistemde kalmış olacak. Dolayısıyla en az 10 yıllık 56 yaş olan BES açısından şartı taşımadığı için devlet katkısını zaten alamayacak.”