TBMM Genel Kurulunda, EYT ile ilgili düzenlemelerin kabul edilmesi, birçok vatandaşı sevindirdi. Ancak, bu düzenleme herkesin sorununu çözmedi. Özellikle, 2000-2001 ve 2002 devresi astsubaylar, borçlanma mağduriyeti yaşamaya devam ediyor. Bu kesim, EYT düzenlemesinin kapsamına girmiyor ve emekli olabilmek için daha uzun süre çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum, hem astsubayların hem de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) geleceği açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor. Borçlanma mağduru astsubaylar da EYT düzenlemesinden yararlanmak istiyor.

Okul borçlanması yapan astsubaylar emekli olmak istiyor

Okul borçlanması yapan astsubaylar, emeklilik haklarında yaşanan adaletsizliğe tepki gösteriyor. 1999 öncesi ve 2003 sonrası devreler, EYT kapsamında emekli olabiliyor, ancak 2000, 2001 ve 2002 devreleri bu haktan yararlanamıyor. Bu durum, aynı mesleği yapan ve aynı borçlanmayı yapan astsubaylar arasında büyük bir farklılık yaratıyor. Astsubaylar, bu sorunun çözülmesi ve borçlanma hakkıyla emekli olabilmenin önünün açılmasını talep ediyor.

2000, 2001 ve 2002 devreleri daha çok çalışmak zorunda kalıyor

Astsubaylar, askeri okul öncesinde aldıkları fakülte veya meslek yüksekokulu eğitimlerini borçlanarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahipler. Ancak bu hakkın şartları devrelerine göre farklılık gösteriyor. 1999 öncesi ve 2003 sonrası devreler, borçlanma sürelerini hem hizmet hem de sigorta başlangıcı olarak saydırabiliyorlar. 2000, 2001 ve 2002 devreleri ise borçlanma sürelerini sadece hizmet olarak saydırabiliyorlar. Bu nedenle, bu devrelerdeki astsubaylar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden yararlanamıyorlar ve emekli olmak için daha fazla çalışmak zorunda kalıyorlar.

2000, 2001 ve 2002 devresi Astsubaylar yaşadıkları mağduriyetin son bulması için yetkililere şöyle seslendi:

''2000, 2001 ve 2002 devresi Astsubaylar askeri okul öncesine ait okumuş oldukları Fakülte ve Meslek Yüksekokulu sürelerini borçlanmıştır. Ancak Kamu Denetçiliği Kurumunun TAM TAVSİYE kararı olmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlanmamız sadece hizmetimize sayılmış ve 4 (c) iştirakçilik başlangıcımız geriye götürülmemiştir.

Fakat;

  • 1978 yılından itibaren Sivil Okul Borçlanması yapan Subayların tamamı,
  • 1999 öncesi Sivil Okul Borçlanması yapan Astsubayların tamamı,
  • 2003 ve sonrası Sivil Okul Borçlanması yapan Astsubayların tamamı Sivil Okul Borçlanması yapmış, borçlanmaları hizmetten sayılmış ve 4 (c) iştirakçilik başlangıç tarihleri lehe yönde değişiklik göstermiştir.

Bu adaletsizliğe artık birilerinin dur demesi gerekmiyor mu? Bizler borçlanmanın tamamını cebimizden ödedik ve kimseye de yük olmadık. Sosyal Güvenlik Kurumunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nde oluşturduğu hiyerarşik düzeni bozmaya yönelik uygulamasına artık son verilmesini istiyoruz. SGK tarafından sürekli mevzuat değişikliği diye bize dayatılan bu durum nasıl çözülecekse bir an önce çözülmesini istiyoruz. Artık 23 yıllık mağduriyet son bulsun...''

750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor! 750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor!