TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olup 3600 prim gününe sahip vatandaşların, kısmi emeklilik ve ABO mağdurları kapsama alınmadı. Emekli olmak için çok daha uzun süre beklemesi gereken vatandaşlar ortadaki bu adaletsizliğe karşı çıkmaya devam ediyor. 

EYT yasasında 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar için yaş şartı kaldırılırken prim şartının olması tepki çekti.  Bakan Vedat Bilgin, çalışmalar yapılırken düzenlemede prim engeli olmayacağını söylemesine  rağmen prim gün sayısına ilişkin bir düzenleme yapılmadı. SGK’lıların prim gün sayısı işe başlama tarihine göre 5 bin günden başlayıp, 5 bin 975 güne kadar çıkabilecek. Bu kapsamda uzun süredir yaşa takılan EYT'liler şimdi de EPT yani emeklilikte prime takılanlardan oldu. 

Emeklilikte staja ve prime takılanlar seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

Staj ve çıraklık mağdurları İstanbul’da köşe kapmaca oynadı Staj ve çıraklık mağdurları İstanbul’da köşe kapmaca oynadı

EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "EYT mağduriyeti devam ediyor. Sadece yaş şartının kaldırılmasıyla, Emeklilikte Prime Takılanlar olarak dönüşen mağduriyetin bir an evvel bitirilmesi; Kısmi Emeklilik de dahil edilerek, 99 öncesi şekliyle iade edilmesini talep ediyoruz." ifadelerine yer vererek EYT'de prime takılanlar için 1999 öncesi hakların verilmesini talep etti.