EYT'de son durum nedir, kimler yararlanacak, düzenleme tüm kesimleri kapsayacak mı? 

BAĞ-KUR'LULAR VE MEMURLAR

* EYT düzenlemesinden ilk sigortalı olduğu tarih 1999 yılının Eylül ayından önce olanlar yararlanacak. Eylül 1999 öncesi SSK'lı, yani 4/A statüsünde, sigortalı olan kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor. Bu şartları yerine SSK'lı erkek ve kadın çalışanlardan yaş şartı aranmadan emekli olabilecekler.

* EYT düzenlemesinden Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Bağ-Kur'lular da yararlanacak. 1999 yılının Eylül ayı öncesi sigortalı olan Bağ-Kur'lu kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar da 9000 prim günü
tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecekler.

* EYT düzenlemesi Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı'na bağlı memurları da kapsayacak. 1999 yılının Eylül ayı öncesi sigortalı olan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecekler.

* Yeni düzenlemede prim gün sayısı ve çalışma yılında herhangi bir değişikliğe gidilmiyor. SSK'lı kadınlar için 20 çalışma yılı 5000 prim gün, erkek çalışanlar için 25 yıl hizmet süresi ve 5000 prim gün sayısı aynı kalıyor. Memur ve Bağ-Kur'lularda erkek çalışanlar için 9000, kadın çalışanlar için de 7200
prim gün sayısı aynı kalıyor. Bu şartları yerine getirenler düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek.

2024'E KADAR SÜRECEK

* Yapılacak düzenleme prim gün sayısı ve çalışma yılı şartlarını yerine getirmeyenleri de kapsayacak. Prim gün sayısı ya da çalışma süresi eksik olanlar, bu şartları yerine getirdikleri anda EYT düzenlemesinden yararlanıp emekli olabilecek. Örneğin, 1999 yılının Ocak ayında sigortalı erkek çalışanın 25 çalışma yılı 2024 yılında dolacağından, bu çalışan 2024 yılının ocak ayında EYT düzenlemesinden yararlanıp emekli olabilecek.

Ya da 1999'un Temmuz ayında sigortalı olan kadın çalışan ara ara çalışmış olsun ve bugüne kadar 4000 prim gün ödemiş olsun. Bu çalışan 20 hizmet yılını doldursa bile 5000 prim gün şartını yerine getiremiyor. Prim gün sayısını doldurduğu anda EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecek.

Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu olan Sapanca Gölü’ne akaryakıt sızdı! Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu olan Sapanca Gölü’ne akaryakıt sızdı!

Kimler EYT kapsamına giriyor?

EYT kapsamına ilk sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olup, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş, ancak yaşını dolduramamış olanlar girmektedir.

Bakanın son açıklamasına göre, emeklilik için 8 Eylül 1999 öncesindeki emeklilik şartlarının aranacağı, bu çerçevede 5000 prim gün sayısı + kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini yerine getirmiş
olanların yaş şartı aranmadan emekli olabileceği anlaşılmaktadır.

KAYNAK:TAKVİM