8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemenin önümüzdeki ay Meclis'e sevk edilmesi için hazırlıklar sürerken, detaylar da önemli ölçüde belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün sayısı ve yıl şartlarını değiştirmediklerini söyledi.

5000-5400 prim gününün aynı kalacağını, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl koşulunun değişmeyeceğini ifade eden Bilgin, yaş şartı kaldırılırsa prim gün
sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1.5 milyon kişi olduğuna, geriye kalanların ise koşulları yerine getirdiğinde emekli olacağına değindi.

Bilgin, "Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil" ifadesini kullandı.

Peki bu açıklamalar nasıl bir sistem uygulanacağına işaret ediyor? İşte merak edilen soruların yanıtları...

PRİM VE YIL ŞARTLARI NELER?

SSK'lıların emekliliğinde Eylül 1999 öncesindeki şartlara göre 5000 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı tamamlamak gerekiyor. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ise kadınlarda 20 tam yıl (7200 gün), erkeklerde 25 tam yıl (9000 gün) hizmeti tamamlamak şart.

Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti

SSK'DAN PRİM ŞARTINI TAMAMLADIM, 25 YIL ŞARTINI HAZİRAN 2023'TE TAMAMLAYACAĞIM. EYT ÇIKARSA HAZİRAN AYINI MI BEKLEYECEĞİM?

Prim ve yıl şartlarını sağlayanlar hemen, diğerleri ise sağladıklarında emekli olacak. Siz de Haziran ayında 25 yılı doldurduğunuzda emekli olabileceksiniz.

YIL ŞARTI NE ZAMAN HERKES İÇİN DOLACAK?

EYT'li kadınların tamamı 20 yıllık süreyi doldurmuş durumda. Erkekler için 25 yıllık süre ise 2022'ye göre 1997 yılı ve öncesinde sigortalı olanlar için tamamlanmış durumda.

EYT'li erkeklerin tamamı 8 Eylül 2024 tarihinde 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracak. Bu tarihten sonraya ise sadece hâlâ prim günü eksik olanlar kalacak.