Birçok şehirde fındık sezonun sonuna gelinmişken fındık üreticileri de hasadını yaptıkları yeni sezon fındıkların satışı için piyasaları araştırmaya başladı. TMO ve FERRERO'nun açıklamalarının üzerinden çok geçmemişken fındık fiyatları yükselişe geçti. 

TMO'nun önceden "www.tmo.gov.tr" adresi üzerinden randevu verdiği üreticilerden, Giresun kalite fındığın kilogramını 84, levant kalitenin 82,5, sivri fındığın kilogramını ise 80 liradan alması üreticilerin bir kısmını hayal kırıklığına uğrattı. Gözünü serbest piyasaya çeviren fındık üreticileri ise fındık fiyatlarının yükselmesini bekliyor. 

En çok alımı yaparak piyasaya yön veren FERRERO'nin fındık alım fiyatını açıklamasının ardından piyasalar altüst oldu. FERRERO tüccarlara ve fabrikalara faturalı olarak 80 liradan fındık alacağını duyurdu. FERRERO'nin duyurusunun ardından 70 Lira bandında alım yapan tüccarlar ise piyasadan geri kaldı. TMO'nun aldığı fındığın parasını 2 ay sonra ödeyecek olması gibi nedenler de fındık üreticilerini FERRERO'ye yönlendirdi. Sezonun sonuna gelinmişken 11 Eylül 2023 fındık fiyatlarındaki değişim de şu şekilde artışa geçti: 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Özbekistan’da: Ticaret hacmi 3 milyar doları aştı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Özbekistan’da: Ticaret hacmi 3 milyar doları aştı

Giresun kalite fındık fiyatları 84,00 TL/Kg

Levant kalite fındık fiyatları 82,50 TL/Kg

Sivri kalite fındık fiyatları 80,00 TL/Kg

Ordu'da 50 randıman fındık ne kadar?

Ordu'da 11 Eylül 2023 tarihinde serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık için 80 TL'den işlem görüyor.

TMO fındığı kaç liradan alacak?

2023/2024 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre; Giresun kalite için 84.00 TL/Kg, Levant kalite için 82.50 TL/Kg, Sivri kalite için 80.00 TL/Kg'dır.

Tüccarlar satın aldıkları fındıkların brüt fiyatından (%2) Stopaj ve (%0.01-0.02) Borsa Tescili olmak üzere toplamda %2,01-2,02 oranında kesinti yaparak üreticiye ödeme yapmaktadırlar (Bağ-Kur kesintisi hariç).