Polis, COVID-19 kısıtlamalarına karşı cumartesi günü bir 'özgürlük konvoyu' protestosu için Paris'e girmeye çalışan 500 aracı durdurduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Reisi'nin helikopter kazasına ilişkin açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan Reisi'nin helikopter kazasına ilişkin açıklama

Polis Twitter'dan yaptığı açıklamada, araçların Fransız başkentine çeşitli giriş noktalarında durdurulduğunu ve sabah ortasına kadar yaklaşık 300 biletin bina sakinlerine dağıtıldığını söyledi. Kanada'daki gürültülü "Özgürlük Konvoyu" gösterilerinden ilham alan, Fransa'nın çeşitli şehirlerinden gelen sürücüler, şehre girmemeleri için polis emrine karşı gelmeye çalışıyorlardı.

Başkanlık seçimine iki aydan kısa bir süre kala, Başkan Emmanuel Macron'un hükümeti, protestoların 2018'deki hükümet karşıtı "sarı yelekliler" protestoları gibi büyük ölçekli gösterilere dönüşmesini engellemeye hevesli. Bir polis motosiklet devriyesi, Paris'in merkezindeki prestijli Champs Elysees caddesine kadar ulaşan konvoydan iki karavan ve bir kamyonu durdurdu.

Ayrı bir gelişmede polis, güney Paris'te elinde benzin bidonları, çekiç ve bıçak bulunan iki protestocuyu tutukladıklarını da açıkladı. Polis protestolara hazırlık olarak binlerce memuru seferber etti, kontrol noktaları kurdu ve zırhlı personel taşıyıcıları ve tazyikli su kamyonlarını görevlendirdi.

Önemli geçişler engellendi

Sınır ötesi trafik için aşı zorunluluğunu protesto eden Kanadalı kamyoncular, Ocak ayının sonundan bu yana başkent Ottawa'nın bazı bölgelerini felç etti ve önemli ABD-Kanada geçiş noktalarını engelledi. 

Fransa'daki protestolar, birçok halka açık yere girmek için aşı geçişi gerektiren kurallara karşı ve Paris'te ve diğer şehirlerde geçişe karşı aylarca düzenlenen düzenli gösterilerin ardından geldi.

Akaryakıt vergilerine karşı bir protesto olarak başlayan sarı yelekli hareketi, on yıllardır en kötü sokak şiddetlerinden bazılarını gören ve Macron'un otoritesini test eden daha geniş bir isyana dönüştü. Polis, cumartesi öğleden sonra Paris'te aşı karşıtı ve sarı yelekli göstericilerin düzenlediği iki sokak yürüyüşüne izin verdi.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.