2020 yılında pandeminin başlamasıyla açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderilmiş, pandemi döneminin bitmesiyle de izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştı. Gözler 2023 yılı için hükümetin çalışmalarına çevrilirken, af düzenlemesinin masada olup olmayacağı da mahkumlar ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. 

Küçük ya da büyük suçlar nedeniyle cezalandırılan mahkumlar pişman olduklarını belirterek genel af çıkmasını talep ediyor. Yıllardır ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan mahkumlar genel af çıkmasını talep ediyor. 

Mahkumlar içeride beklerken mahkum yakınları da dışarıda genel af çıkması için mücadele ediyor. Mahkum yakınları birçok sosyal mecrada yetkililere sesleniyor, bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyor. Genel af çıkmasını bekleyen mahkum ve mahkum yakınları Meclis'in açılmasıyla gözünü yetkililere çevirdi. 

Af nedir?

Af kavramı Türk Ceza kanunu madde 65'te düzenlenmiştir. bu maddeye göre;

Süresiz nafaka mağduriyeti Meclis'te! Süresiz nafaka mağduriyeti Meclis'te!

1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.

2) Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir.

3) Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir.

Eğer Genel Af çıkarsa Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları dışında kalan herkes yararlanabilecek. 

Genel Af çıkacak mı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni yargı paketinde "genel af"ın söz konusu olmadığını belirterek, "Afla ilgili bir husus gündemde değil şu anda." dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen Hukuk Klinikleri Sertifika Töreni'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Gündemde genel af yok"

Tunç, "Yeni yargı paketinde genel af olup olmayacağı" sorusu üzerine, "Böyle bir şey söz konusu değil, afla ilgili bir husus gündemde değil şu anda." dedi.

Tunç, soru üzerine, emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'ın, oğlunun ölümüne ilişkin dosya kapsamında birtakım deliller ortaya koyduğunu, bunun üzerine Adalet Bakanlığının dava dosyasına ilişkin kanun yararına bozma isteminde bulunduğunu, dava dosyasının ilgili mahkemeye gönderildiğini, yargı sürecinin devam ettiğini söyledi.

Bakan Tunç, Hakim ve Savcılar Kurulunda bir kararname hazırlığı olup olmadığı sorusu üzerine, "Hazırlığımız devam ediyor, önümüzdeki günlerde inşallah yayımlanacak." dedi.