2020 yılında pandeminin başlamasıyla açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderilmiş, pandemi döneminin bitmesiyle de izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştı. Gözler 2023 yılı için hükümetin çalışmalarına çevrilirken, af düzenlemesinin masada olup olmayacağı da mahkumlar ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. 

İNFAZ İYİLEŞTİRMESİ OLUR MU?

Açık cezaevlerinde bulunan 120 bin mahkum Covid-19 süresince izne gönderilmişti. Pandemi boyunca izinli olan mahkumların izin süreleri bittikten sonra da izinleri uzatılmıştı. 31 Temmuz 2023'e kadar uzatılan izinlerin ardından üç yılı aşkın bir zamandır mahkumların izinde olmasını göz önünde bulundurarak bir defaya mahsus "infaz iyileştirmesi" yapılması masaya yatırılmıştı.

AF ÇIKACAK MI?

Habertürk Yazarı Yasemin Güneri daha önceki yazısında, izin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için "infaz iyileştirilmesi" sesli olarak dillendirilmeye başlandığını söylemişti. Buna göre, yapılacak yasal bir değişiklikle "infaz iyileştirmesi" yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.

AF ÇIKARSA DEVAM EDEN DAVALAR DÜŞER Mİ?

Genel af halinde, yürütülmekte olan savcılık soruşturmaları takipsizlik kararı ile sonuçlandırılır. Ceza mahkemelerinde açılan ve devam eden kamu davaları hakkında düşme kararı verilir. Kesinleşmiş ceza mahkumiyeti tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar. Yani, hüküm infaz edilmez.

AFFI OLMAYAN TEK SUÇ NEDİR?

Anayasa kapsamında genel ve özel affın çıkarılmadığı tek suç ise ormanlara karşı işlenen suçlardır. Ormanı yakmak, daraltmak veya yok etmek amacıyla işlenen tüm suçlar af kapsamının dışında kalmaktadır.

7. YARGI PAKETİ'NDE GENEL AF VAR MI?

Hemen şunu belirtelim ki, resmi olarak genel af ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Adalet Bakanlığı'nın çalışmalarını tamamladığı 7. Yargı Paketi hakkında şu ana kadar yapılan açıklamalarda genel af detayı yer almıyor.

AK PARTİ KAPILARI KAPATTI

AK Parti, ittifak ortağı olan MHP'nin gündeme getirdiği genel af konusuna kapıyı kapattı. Konuyla ilgili açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan geldi. Yazıcı, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda düzenlediği basında 'genel af ya da infaz düzenlemesi', 'Musa Anter davasındaki zaman aşımı' ve 'Tahir Elçi davasında Davutoğlu’nun dinlenmekten vazgeçilmesi' ile ilgili sorularını yanıtladı.

Yazıcı gündemlerinde genel af ve infaz düzenlemesinin bulunmadığını söyledi. Medyascope'tan Ferit Aslan’ın sorularını yanıtlayan Yazıcı “Bir af ya da infaz düzenlemesi söz konusu değil, net” derken Tahir Elçi davasında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkeme tarafından dinlenmekten vazgeçilmesi ve gösterilen tepkiler için ise şunları söyledi:

Türkiye ile Tanzanya arasında 6 anlaşma imzalandı Türkiye ile Tanzanya arasında 6 anlaşma imzalandı

“Yargılaması devam eden dosyalar üzerinde beni izliyorsanız ve takip ediyorsanız mümkün ölçüde özenle konuşmaktan kaçınırım. Çünkü yargılaması devam eden davalarla ilgili lehte olsun aleyhte olsun konuşmak yargıyı etkilemek sonucu doğurabilir.”

MUSA ANTER DAVASI: 'İNŞALLAH DOĞRU YAPMIŞLARDIR'

Yazıcı, Musa Anter davasının zaman aşımından düşürülmesi ile ilgili soruyu ise şöyle cevapladı: “Sözünü ettiğiniz dosya ile ilgili zaman aşımından düşme kararı verilmesi dosyadaki koşullara bağlıdır. Ben o koşullar hakkında bilgi sahibi değilim. Bu bakımdan doğrudur, yanlıştır bir şey demem mümkün değildir.

Ama beklentim şu: İnşallah doğru yapmışlardır. Yargılama bilimlerinin ve yargı erki içinde görev yapan hakim ve savcılarımızın, istisnası olabilir, vicdanlarını bir yana bırakarak şu veya bu saikle karar verdikleri ya da verecekleri kanaatinde hiçbir zaman olmadım. Öyle bir şey olursa bu iş bitmiştir demektir.”

AF KONUSUNDA NE OLMUŞTU?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 2022 Eylül ayında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşeceğini belirterek "İnfaz hesaplamasının gözden geçirilmesi gerekliliğini sayın Adalet Bakanımıza bugün anlatacağım" demişti.