Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde “Spor Güvenliği Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Süper Lig Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, Galatasaray Kulüp Başkanı Dursun Özbek ve çok sayıda kulüp temsilcisi katıldı. Toplantıda, sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine yönelik işbirliği, koordinasyonun artırılması ve yeni sezon güvenlik stratejileri ele alındı.
Ali Yerlikaya: Spor, Önce Ahlaktır, Önce Saygıdır
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sporun sadece fiziksel bir mücadele olmadığını vurgulayarak, “Spor, önce ahlaktır, önce saygıdır. Rakibe, hakeme, tribündeki insanlara, en önemlisi de oyunun ruhuna saygıdır. Saygının olmadığı yerde spor, sadece sert bir rekabete dönüşür” dedi. Yerlikaya, “Biz sadece fiziki güvenliği değil, ahlaki güvenliği de korumak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Bakan Yerlikaya, 2024-2025 sezonunda 98 bin 118 müsabaka yapıldığını, 19 milyon 88 bin kişinin katıldığını ve güvenlik için 1 milyon 88 bin polis ile 325 bin özel güvenlik görevlisinin görev aldığını aktardı. Ayrıca şiddet olaylarına karşı yasal işlemlerin sürdüğünü belirtti.
bakan Bak: Futbolun Güzel Yönünü Konuşmak İstiyoruz
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın spor ve futbol geçmişine vurgu yaparak, “Futbolun güzel yönünü konuşmak istiyoruz. Artık pek çok uluslararası organizasyonu başarılı şekilde gerçekleştiren bir Türkiye var” dedi.
TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, tarafsızlık ilkesini benimseyerek, “Statların güvenliği, futbolumuzun geleceği için vazgeçilmez bir önceliktir. Tribünlerde şiddetin ve düzensizliğin hiçbir bahanesi olamaz” dedi. Hacıosmanoğlu, güvenlik için teknolojik ve yapısal yeniliklerin sahaya adapte edildiğini söyledi.
Ali Koç’tan Yeni Risk ve Ceza Önerileri
Süper Lig Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, maç güvenliğinin kamusal bir sorumluluk olduğunu belirterek, “Güvenlik hizmetlerinin kamu kaynaklarıyla desteklenmesi gerekiyor” dedi. Koç, maliyetlerin kulüpler üzerindeki yükünü azaltmak için esnek ve veri odaklı güvenlik planlaması talep etti. Ayrıca, riskli davranışlara karşı ömür boyu men cezası dahil yeni caydırıcı cezalar geliştirilmesini önerdi.
Kaynak: İHA