Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alan Türkiye'nin, jeotermalde küresel liderliğe yükselmesinin önündeki fırsatları ayrıntılandırdı.
Yılmaz, önümüzdeki 10 yıl içinde elektrik talebinin yıllık ortalama yüzde 3,5 oranında artmasını beklediklerini belirtti. Yapay zekâ ve veri merkezleri gibi yeni teknolojilerin enerji ihtiyacını artıracağını vurgulayan Yılmaz, bu artan ihtiyacın yenilenebilir kaynaklarla karşılanması gerektigini ifade etti.
Jeotermal enerjinin gece-gündüz, dört mevsim kesintisiz elektrik üretebilmesi nedeniyle bu alandaki stratejik önemi öne çıktı.
Emisyon Ticareti ve Yeşil Dönüşümde Yeni Adım
Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği’nin 2026”a uygulamaya başlayacağı sınırda karbon düzenlemesine dikkat çekerek, Türkiye’nin kendi emisyon ticaret sistemini devreye aldığını duyurdu. Bu sistem sayesinde Avrupa’ya vergi olarak gidecek tutarlar Türkiye’de kalacak ve sanayinin yeşil dönüşümü için kullanılacak.
Dünya genelinde jeotermal enerji kurulu gücü 2024 yılı itibariyle 17 bin megavata ulaşırken, Uluslararası Enerji Ajansı bu oranın önündeki 25 yılda yüzde 3 ila 5 seviyelerine yükselmesini öngörüyor.
Yılmaz, Türkiye'nin bugün 1.734 megavat olan jeotermal kurulu gücünü 40 bin megavata çıkarma hedefiyle harekete geçtiğini belirtti. Bu alanda 66 santral ile Avrupa’da birinci sırada olduklarını vurgulayan Yılmaz, daha hızlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
50 Bin Kışiye İstihdam, Yerlilik Oranı Yüzde 55
Bugün 150 ana tedarikçi ve 350'ye yakın alt imalatçıyla oluşan bir ekosistemin 50 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Yılmaz, jeotermal tesislerde üretim yerli parçalarla yapılıyor. Jeneratör, gaz türbini, egzoz sistemi gibi bilesenlerde yerlilik oranının yüzde 55 seviyelerine ulaştığını söyledi.
Türkiye genelinde jeotermal kaynaklarla şu ana kadar 160 bin konut ve yaklaşık 10 bin dekar seranın ısıtıldığı bilgisini paylaşan Yılmaz, Nevşehir'in enerji, tarım ve turizmde entegre yaklaşımla öne çıkan bir model şehir haline geldiğini vurguladı.
Termal Turizmde Hedef Daha Büyük Pay
Termal turizmde 53 termal turizm merkezi ve 520'den fazla aktif kaplıca tesisiyle önemli bir altyapıya sahip olan Türkiye'nin yıllık 20-23 milyon ziyaretçi ağırladığı belirtildi. Yılmaz, 2030'a doğru dünya genelinde 100 milyar dolara ulaşması beklenen termal turizm pazarından daha fazla pay almak gerektiğini dile getirdi.
Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu olarak Sera Organize Tarım Bölgeleri kurulumunun hızlandırıldığını belirten Yılmaz, enerji, tarım, turizm, sağlık ve sanayi alanlarında entegre bir vizyonla ulusal jeotermal stratejisinin hayata geçirilmesi gerektigini söyledi.
Yerlileşme ve teknoloji transferi konularında da İzlanda ve Kenya gibi ülkelerle Ar-Ge işbirliklerinin geliştirileceğini vurgulayan Yılmaz, jeotermalin yerel yönetim projelerinde daha yaygın hale geleceğini ifade etti.
yılmaz: Potansiyeli Hızla Hayata Geçirmek İstiyoruz
Cevdet Yılmaz, "Yerel yönetimlerin projelerini destekleyerek kentsel ısıtma, termal sağlık ve su verimliliğiyle birlikte tarımsal uygulamalarda jeotermalin kullanımını yaygınlaştırmak çok kıymetli. Bu alanda potansiyeli hızla hayata geçirmek istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.