Birleşmiş Milletler gıda ajansı bugün yaptığı açıklamada, dünya gıda fiyatlarının Mart ayında rekor seviyeye ulaşmasının ardından, bitkisel yağlar ve tahılların etkisiyle Nisan ayında hafifçe gerilediğini söyledi.

Küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda emtialarını takip eden Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) gıda fiyat endeksi, Mart ayı için yukarı yönlü revize edilen 159.7'ye kıyasla geçen ay ortalama 158,5 puan oldu.

Mart rakamı daha önce 159.3 olarak belirlenmişti.

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero Cullen "Endeksteki küçük düşüş, özellikle düşük gelirli gıda kıtlığı olan ülkeler için sevindirici bir rahatlamadır, ancak gıda fiyatları hala son zamanlardaki en yüksek seviyelerine yakın, kalıcı piyasa sıkılığını yansıtıyor ve en savunmasız olanlar için küresel gıda güvenliğine meydan okuyor." dedi. 

Bir önceki aya göre düşmesine rağmen, Nisan endeksi bir önceki yıla göre %29,8 daha yüksekti ve kısmen Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkisine ilişkin endişeler nedeniyle yükseldi.

Cuma günkü ayrı tahıl arz ve talep tahminlerinde FAO, geçen ayki 784 milyondan 2022'deki dünya buğday üretimi tahminini hafifçe 782 milyon tona indirdi.

İsrail sivillerin toplandığı alanı hedef aldı! Çok sayıda ölü ve yaralı var İsrail sivillerin toplandığı alanı hedef aldı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Tahmin, Ukrayna'da hasat edilen alanda beklenen %20'lik bir azalmayı ve Kuzey Afrika eyaletindeki kuraklık nedeniyle Fas'ta üretimde öngörülen düşüşü hesaba kattı.

Bu haber ANews'dan alınmıştır.