İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık hakkında Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından resmi açıklama yapıldı. Kurum, Çalık’ın sağlık durumuna ilişkin iddialara yanıt vererek, lösemi ve diğer hastalıklara dair güncel bulguları paylaştı. Açıklama, CHP cephesinden sert tepki aldı.
'Patolojik Bulgular, Aktif Hastalığı Desteklemiyor'
Adli Tıp Kurumu’nun açıklamasına göre, Mehmet Murat Çalık 16 Temmuz 2025 tarihinde ATK İhtisas Kurulu’nda muayene edildi. Çalık bu muayenede, 1999 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından kendisine Akut Miyeloid Lösemi (AML) teşhisi konulduğunu ve tedavi süreci geçirdiğini ifade etti.
Ancak ATK, adli dosyada bu hastalığına dair patoloji raporu veya tıbbi tedavi belgelerinin bulunmadığını belirtti. Kurum, mevcut laboratuvar bulguları ve muayene sonuçlarına dayanarak, Çalık’ın yaklaşık 26 yıldır aktif AML hastalığı taşımadığı, yani remisyonda olduğu değerlendirmesinde bulundu.
‘Blast Oranı AML Teşhisi İçin Yetersiz’
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 1 Temmuz tarihli patoloji raporuna da değinilen açıklamada, biyopsi örneklerinin kemik iliği açısından yetersiz olduğu ve blast oranının yaklaşık %4-5 olarak belirlendiği kaydedildi. ATK ise kendi değerlendirmesinde blast oranını %3-4 olarak tespit etti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 kriterlerine göre AML teşhisi için blast oranının en az %20 olması gerektiğini hatırlatan ATK, mevcut verilerle kesin tanı konulamayacağını, ileri tetkikler gerektiğini ifade etti.
‘Lenfoma ve Lökopeni Bulgusu Yok’
Açıklamada ayrıca, Mehmet Murat Çalık’a yönelik lenfoma iddialarına da değinildi. Yapılan değerlendirmelerde, hastanın geçmişinde lenf bezi kanserine dair bir teşhis yer almadığı belirtildi. Kan değerleri üzerinden yapılan analizlerde ise lökopeni veya nötropeni gibi bağışıklık sistemi sorunlarına rastlanmadığı vurgulandı.
2008 yılında teşhis edilen parotis bezi tümörü nedeniyle ameliyat ve ışın tedavisi gören Çalık’ın, bu hastalığının da son 17 yıldır tekrarlamadığı ve tam şifa (kür) kapsamında değerlendirildiği bildirildi.
'Kesin Teşhis İçin İleri Tetkik Gerekiyor'
Adli Tıp açıklamasında, 1 Temmuz’daki patoloji raporunun teşhis açısından yetersiz olduğu, bu nedenle ileri hematolojik ve patolojik tetkiklerin tam teşekküllü bir hastanede yapılması gerektiği kaydedildi. Bu doğrultuda, iç hastalıkları, hematoloji, tıbbi onkoloji ve psikiyatri uzmanlarının yer aldığı bir hastaneye sevk önerildi.
İlgili İhtisas Kurulu, yapılacak yeni tetkikler sonrası hazırlanacak sağlık kurulu raporunun ardından Murat Çalık hakkında yeniden değerlendirme yapılacağını duyurdu.