Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adana Adli Tıp Grup Başkanlığı Binası'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, adalet hizmetlerinin fiziki altyapısının son yıllarda önemli ölçüde güçlendirildiğini belirtti. Tunç, son iki yılda dört farklı şehirde Adli Tıp Bölge Başkanlığı binalarının hizmete açıldığını ve yargı sisteminde modernleşmenin sürdüğünü ifade etti.
Yeni adli tıp binaları hizmete açıldı
Adalet Bakanı Tunç, törende yaptığı açıklamada, "Son iki yılda Denizli, Bursa, İzmir ve Samsun’da Adli Tıp Bölge Başkanlıkları binalarını hizmete açtık" dedi. Adli tıp alanındaki bu yatırımların, adli süreçlerdeki teknik altyapıyı güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı.
Adalet sarayı sayısı 382’ye ulaştı
Konuşmasında yargı teşkilatının fiziki kapasitesine de değinen Bakan Tunç, 2002 öncesinde Türkiye genelinde yalnızca 78 müstakil adalet binası bulunduğunu hatırlatarak, "Bugün bu sayı 382’ye yükselmiş durumda" ifadelerini kullandı. Tunç, bu gelişmenin yargı hizmetlerinin vatandaşlara daha etkin ve hızlı sunulmasına katkı sağladığını belirtti.
Deprem bölgesinde açılan davalar ve kararlar
Adalet Bakanı Tunç ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından deprem bölgesinde adli süreçlerde yaşanan gelişmelere de değindi. Tunç, Adana’nın da dahil olduğu deprem illerinde bugüne kadar idari yargıda toplam 112 bin 336 dava açıldığını ve bunlardan 78 bin 174’ünün karara bağlandığını söyledi.
Yeni adli tıp binasının temelinin atılmasıyla birlikte Adana’da adli hizmetlerin daha hızlı ve etkili sunulmasının hedeflendiğini belirten Bakan Tunç, bu yatırımların hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
BAKAN TUNÇ'TAN YENİ ANAYASA VURGUSU
Anayasa'da yapılan değişikliklerle hak arama yollarının artırıldığını vurgulayan Tunç, "Kadın haklarından çocuk haklarına varınca kadar, yargı birliğinin sağlanması, askeri yargının kaldırılması, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kaldırılması, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulunun 'demokratik hukuk devleti' ilkesine daha uygun hale getirilmesi, ülkemizi yüksek standartlı bir demokrasiye kavuşturmak için yapılan reformlar, Yüksek Askeri Şuranın ve Milli Güvenlik Kurulunun yapısının değiştirilmesi, Anayasa'mızdaki 'sıkı yönetim' maddesinin kaldırılması, darbecilerin yargılanabileceğine ilişkin hükümlerin getirilmesi ve darbecilerin yıllar sonra millet huzuruna çıkıp yargılanabilmesi... Tüm bunlar Türkiye'nin demokratikleşme yolunda, yüksek standartlı bir demokrasiye kavuşma yolunda çok önemli adımlardır." ifadelerini kullandı.
BAKAN TUNÇ'TAN TERÖRSÜZ TÜRKİYE AÇIKLAMASI
Tunç, Türkiye'nin güçlenerek yoluna devam ettiğine dikkati çekerek, "Bugünkü Türkiye, eski Türkiye'den çok farklı. İşte o nedenle 'Terörsüz bir Türkiye' diyoruz. Şiddetin olmadığı, etnik kökeni ne olursa olsun herkesin kardeşçe yaşadığı, birlik ve beraberliğimizi, iç cephemizi daha da güçlendirerek ve Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizde terörün her türlüsünün sona erdiği bir döneme giriyoruz inşallah. Terör örgütünün feshiyle, silahları yakmasıyla beraber önemli bir sürece girdik. İnşallah bu süreç kalıcı bir hale gelir ve devletimizin tüm kurumları, bu noktada tam bir koordinasyon içerisinde milletimizin huzur ve güvenliği için ve milletimiz lehine atılacak adımları atmaya devam edecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi de bu konuda ilgili komisyon çalışmalarına başladığında süreç titizlikle izlenecek ve milletimizin menfaatine olan her şey yapılmaya devam edilecek. Türkiye, birlik ve beraberliğini güçlendirmiş, dünyanın en güçlü ülkesi olma yolunda, 'Türkiye Yüzyılı' yolunda emin adımlarla Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde devam edecek inşallah." açıklamasında bulundu.