"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Batı Trakyalı Türkler eğitim özerkliğinin yeniden tesis edilmesini talep etti

Batı Trakyalı Türkler eğitim özerkliğinin yeniden tesis edilmesini talep etti

Batı Trakyalı Türkler, eğitim özerkliğinin yeniden tesis edilmesini ve azınlık eğitimi alanındaki sorunların çözülmesini talep ediyor. Lozan Antlaşması'na aykırı uygulamalar ve çift dilli anaokulu talepleriyle ilgili detaylar haberimizde!

Okunma Süresi: 2 dk

Batı Trakyalı Türkler, eğitim özerkliğinin yeniden tesis edilmesini ve azınlık eğitimi alanındaki sorunların çözülmesini talep ediyor. Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) tarafından Gümülcine’de düzenlenen toplantıda, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanındaki sorunları ele alındı.

Lozan Antlaşması'na Aykırı Uygulamalar nelerdi?

Toplantıda, Batı Trakya Türk toplumuna Lozan Antlaşması ile tanınan eğitim özerkliğinin, Yunanistan tarafından yıllar içinde çeşitli yasa ve tek taraflı uygulamalarla ihlal edildiği vurgulandı. Türk ilkokullarının öğrenci azlığı gerekçesiyle eğitim özerkliğine aykırı şekilde kapatıldığı belirtildi.

Gümülcine’de nüfusun çoğunluğunu, İskeçe’de ise neredeyse yarısını Türk toplumunun oluşturmasına rağmen, Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına Yunan makamlarının izin vermediğine dikkat çekildi. Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların kaliteli eğitime eşit erişimlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığı ifade edildi.

Yunanistan'da 2017 yılında başlatılan zorunlu anaokulu uygulaması, Batı Trakya’daki Türk azınlığı için ciddi bir eğitim sorunu oluşturuyor. Bu düzenleme ile azınlık çocukları, ilkokula başlamadan önce zorunlu olarak yalnızca Yunanca eğitim veren devlet anaokullarına yönlendiriliyor. Türk azınlık ise yıllardır, eğitim özerkliği çerçevesinde Yunanca ve Türkçe eğitim verecek çift dilli anaokullarının açılmasını talep ediyor. Ancak Yunan makamları, bu talebi görmezden geliyor.

Yunan hükümetinin idari reform çalışmaları kapsamında, 2011'den bu yana Batı Trakya'daki Türk azınlığa ait çok sayıda ilkokul kapatılmış veya birleştirilmiş durumda. Yunan yönetimi, bunun "kapatma" değil, öğrenci yetersizliğinden dolayı "askıya alma" uygulaması olduğunu iddia ederken, Batı Trakyalı veliler ise bunu, azınlık öğrencilerinin Yunan devlet okullarına gönderilmesini amaçlayan bir adım olarak görüyor.