"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Çin’den gelen ayakkabılarda şok tehlike! Kansere neden açıyor

Çin’den gelen ayakkabılarda şok tehlike! Kansere neden açıyor

Uygun fiyatlı olmasıyla dikkat çeken Çin menşeli ayakkabı ve mutfak eşyalarında halk sağlığını tehdit eden ciddi riskler ortaya çıktı. Sektör temsilcileri, milyonlarca üründe kanserojen ve alerjen maddeler bulunduğuna dikkat çekerek, denetim çağrısı yaptı.

Okunma Süresi: 2 dk

Son dönemde popüler e-ticaret platformları üzerinden Çin'den ithal edilen ayakkabı ve mutfak eşyaları, ciddi sağlık ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, ithal edilen ürünlerde kanserojen ve alerjen madde risklerinin bulunduğunu belirterek, Ticaret Bakanlığı ile bu konuda temas kurduklarını açıkladı.

Çin'den İthal Ayakkabılar Tehlike Saçıyor

Özellikle 200-400 TL arasında satılan ürünlerin reklamda gösterilen kaliteden çok uzak olduğuna dikkat çeken İçten, “İlandaki ayakkabıyla gelen ürün arasında neredeyse hiçbir benzerlik yok. Üstelik bu ürünler 30 Euro sınırı altında kaldığı için hiçbir teste tabi tutulmadan ülkeye giriyor. Bu büyük bir tehlike” ifadelerini kullandı.

2024 yılı itibarıyla sadece Çin’den e-ticaret yoluyla sipariş edilen ayakkabıların sayısı 7-8 milyon çifti buldu. Bu ürünlerin büyük kısmında sağlık riski taşıyan maddelerin olabileceği belirtiliyor. İçten, "Bu ürünler test edilmeden Türkiye pazarına giriyor. Türkiye'de ofisi bile olmayan bu platformların faaliyetleri mutlaka denetim altına alınmalı" dedi.

İthalat, İhracatı Geçti: Yerli Sanayi Alarm Veriyor

TASD verilerine göre, 2023’te Türkiye’nin ayakkabı ithalatı yıllar sonra ihracatını geçti. 1,7 milyar dolara ulaşan ithalat karşısında ihracat 1,2 milyar dolarda kaldı. İçten, bu durumun sektör istihdamını da olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “2021’de 380 bin olan istihdam bu yıl 250 binin altına düştü. Bu kaybın baş sorumlularından biri kontrolsüz e-ithalat” açıklamasını yaptı.

Benzer bir uyarı da Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nden geldi. Dernek Başkanı Talha Özger, Çin'den ithal edilen küçük ev aletlerinin ciddi kalite sorunları barındırdığını belirtti. "Blender, su ısıtıcı, meyve sıkacağı gibi ürünler ilk kullanımda bozuluyor. Üstelik bu ürünlerin arkasında hiçbir yetkili distribütör ya da yasal muhatap bulunmuyor" dedi.

Sektör temsilcileri, bu ürünlerin Türkiye'de satışının sınırlandırılması, gerekli testlerin yapılması ve platformların ülkemizde resmi muhataplarının olması gerektiği konusunda birleşiyor. “Halk sağlığı ve yerli sanayiyi korumak için denetim ve yasal düzenleme şart” mesajı veriliyor.

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi