Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, sıcak havaların enfeksiyon riskini artırdığını belirterek şu uyarılarda bulundu: Hijyen koşullarının bozulması, toplu alan kullanımı ve sıcak havada gıdaların hızla bozulması, çocukları hastalıklara daha açık hale getiriyor. En çok rastladığımız rahatsızlıklar arasında ishal, kusma, dış kulak enfeksiyonları ve el-ayak-ağız hastalığı var.
Yaz Aylarında Enfeksiyon Riski Neden Artıyor?
Dr. Karaca, yaz aylarında temiz gıda tüketimi ve el hijyeninin çocukları enfeksiyonlardan korumada en etkili yöntem olduğunu “Sıcak hava, özellikle sütlü ve etli gıdaların bozulmasını hızlandırır. Çocukların tükettiği besinlerin güvenliğinden emin olunmalı. Ayrıca sık sık el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı.” sözleriyle vurguladı.
Karaca, rota, adeno ve norovirüslerin yaz aylarında çocuklar arasında hızla yayıldığını, özellikle bulantı, kusma ve ishalle seyreden rahatsızlıkların ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini “Aşılanmış çocuklarda rota virüsü daha hafif geçiyor ancak şu sıralar en çok karşılaştığımız virüslerden biri adeno. Hem mide bağırsak sistemi hem de solunum yollarını etkileyebiliyor.” açıklamasıyla belirtti.
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan havuz ve deniz de, dış kulak enfeksiyonlarını da beraberinde getiriyor. Son günlerde sıkça karşılaşılan el-ayak-ağız hastalığı da yaz mevsiminde artış gösteriyor.
Çocukları Enfeksiyondan Korumanın 5 Altın Kuralı
- El hijyenine dikkat edin.
- Sıcak havalarda bozulma riski yüksek gıdalardan kaçının.
- Kalabalık ve ortak kullanım alanlarında teması sınırlayın.
- Bağışıklığı desteklemek için düzenli ve dengeli beslenmeyi sağlayın.
- Yeterli uyku ve sıvı tüketimini ihmal etmeyin.
Kaynak: İHA