Yurtlarda kalan çocukların hikâyeleri, Türkiye’de koruyucu aile sistemine duyulan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne seriyor. Aileleri hayatta olan ancak maddi imkânsızlıklar veya korunma ihtiyacı nedeniyle devlet korumasına alınan çocuklar, sıcak bir aile ortamına hasret yaşıyor. İşte tam bu noktada koruyucu ailelik sistemi devreye giriyor. Peki, koruyucu aile ne demek, nasıl olunur? İşte detaylar…
ONLARCA ÇOCUK SICAK BİR AİLEDE YAŞAMAK İSTİYOR
İstanbul'da bulunan bir yurt yetkilisi, burada kalan çocukların yaşadıkları şartların ne kadar yeterli olduğunu vurgularken, aile desteğinin öneminin altını çizdi. Yurtta kalan çocukların ortalama 82 civarında olduğunu aktaran yetkili, ''Yaz döneminde yurtlarda kalan çocuk sayısı ise günlük olarak 60 civarına düşüyor. 10 - 13 yaş civarında bulunan çocukların hepsi ortaokula gidiyor. Burada kalan bütün çocukların ailesi var. Fakat, ailenin maddi açıdan gücü olmadığı için çocuklarını buraya bırakmak durumunda kalıyorlar'' açıklamasında bulundu.
Yurtlarda kalan çocukların çok iyi şartlarda yaşadıklarını anlatan yetkili, ‘’Çocuklar çeşitli gönüllüler ya da kurumda çalışanlar tarafından sürekli gezdiriliyor. Her çocuğa özel olarak etkinlik ve eğitimler veriyoruz. Burada kalan bütün çocukların maddi açıdan ihtiyaçları kurum tarafından sağlanıyor ve her çocuğa ekstra olarak 2500 TL civarında harçlık veriliyor. Hem sosyal yaşamda hem de eğitim hayatlarında her türlü destek sınırsız bir şekilde sağlanıyor'' dedi.
KURUMDA DEĞİL AİLEDE ÇOCUKLAR BÜYÜMELİ
Bazı ailelerin çocuklarını geri almak istediklerini vurgulayan yetkili, ''Maddi yetersizlikler ve ev ortamı şartları nedeniyle maalesef çocuklarını alamıyorlar. Yanımıza gelen ailelere maddi açıdan destek sağlıyoruz'' ifadelerini kullandı. Devlet kurumlarında ve yurtlarda kalan çocukların iyi bir şekilde yaşamalarına rağmen sıcak bir yuvaya ihtiyaçları olduklarını vurgulayan yetkili, ülkemizde koruyucu aile sisteminin daha iyi tanıtılmasını ve bu konudaki çalışmaların arttırılmasını talep etti. Peki, koruyucu aile sistemi nedir, kimler koruyucu aile olabilir? İşte detaylar…

KORUYUCU AİLE NEDİR?
Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle biyolojik ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. Koruyucu aile hizmetinde amaç; çocuğun güvenli ve sevgi dolu bir aile ortamında yetişmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla işbirliği içinde; çocuğa, biyolojik ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur.
KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;
T.C. vatandaşı iseniz
Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız
25-65 Yaşları arasındaysanız
En az ilkokul mezunu iseniz
Düzenli bir gelire sahipseniz
Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz

EVLAT EDİNME VE KORUYUCU AİLE ARASINDAKİ FARKLAR NELER?
Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir. Koruyucu aile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşılırken çocuğun velayeti biyolojik ailesinde kalır.

KORUYUCU AİLE TÜRLERİ NELER?
Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli
Veli ya da vasi dışında kalan kan bağı bulunan akrabalar (teyze, hala, amca, dayı, büyükanne, büyükbaba gibi) ya da çocuğun iletişim içinde olduğu veya tanıdığı bakıcı, komşu gibi yakın çevresinde olan kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır.
Geçici Koruyucu Aile Modeli
Acil koruma gereken ya da hakkında hizmet planı oluşturulmamış ve kuruluş bakımına yerleştirilmemiş ya da kendisi için planlanan hizmet modelinden çeşitli nedenlerle henüz yararlandırılamamış çocuklar için, aldıkları eğitimler fazla bir ay arasında değişen bakımdır.
Süreli Koruyucu Aile Modeli
Öz ailesi yanına kısa sürede döndürülme imkanı bulunmayan ya da kalıcı olarak aile yanına yerleştirilemeyen çocuklara, kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır. Uygulamada yaygın olan Koruyucu Aile Modelidir.
Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli
Özel zorlukları ve ihtiyaçları olan çocuklara yardımcı olabilecek lisans eğitimine sahip olan veya aldıkları eğitimler ile profesyonel düzeye gelmiş kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır.
KORUYUCU AİLEYE VERİLEN ÇOCUK NE KADAR SÜRE KALABİLİR?
Çocuğun korunma altına alınma nedenine bağlı olarak öngörülen hizmet uygulama planı kapsamında değişkenlik gösterecektir. Uzun yıllar sizinle kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülme ihtimali de bulunmaktadır. Biyolojik ailesine döndürülme sürecinde çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurulur. Uygulamada genellikle çocukların koruyucu ailelerin yanında reşit oldukları reşit olduktan sonra da koruyucu aileleriyle birlikte yaşamaya devam ettikleri yaygın olarak görülmektedir.
Kaynak: İşçi Haber