"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Doğum izni 1 yıla çıkacak mı? Çalışan anneler için son gelişmeler!

Doğum izni 1 yıla çıkacak mı? Çalışan anneler için son gelişmeler!

Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı sonrasında doğum izni konusu gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sağlıklı bir nüfus yapısını korumak adına kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirdiklerini açıkladı. Bu kapsamda çalışan annelere yönelik doğum izni düzenlemesi üzerinde çalışıldığını belirtti. Peki, annelik ve doğum izni 1 yıla mı çıkacak? Çalışan annelerin doğum izni kaç gün? İşte yeni düzenlemenin detayları…

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’de düşen doğurganlık oranlarına karşı Nüfus Politikaları Kurulu, çalışan annelere yönelik doğum izni süresini artırmayı planlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025’i  Aile Yılı ilan eden stratejilerle doğum izninin 1 yıla çıkması gündeme geliyor.

DOĞUM İZNİ 1 YILA NE ZAMAN ÇIKACAK? 

Nüfus Politikaları Kurulu, 2025’te doğum iznini 16 haftadan 1 yıla çıkarmayı gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi ile memur arasındaki farkı kaldıracak düzenlemeler için çalıştıklarını belirtti. Ancak taslak henüz Meclis’e sunulmadı. Yasalaşma tarihi netleşmedi. Kurul, doğurganlık hızını 1,51’den 2,1’e çıkarmayı hedefliyor. 

Yeni yasa, babalık iznini de eşitledi. Memurlara verilen 10 gün izin, işçilere de uygulanacak. Esnek ve uzaktan çalışma modelleri, annelerin iş gücüne katılımını artıracak. Doğum izninin yanı sıra kreş destekleri de gündemde. 

Mevcut sistemde, anneler 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta sonrası toplam 16 hafta ücretli izin kullanıyor. Yeni düzenleme, bu süreyi 1 yıla çıkararak annelere daha fazla zaman sunacak. 

ÇALIŞAN ANNELERİN DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN?

Doğum izni, doğumdan öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Hamileliğin 40 hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışanlar, 32. hafta itibarıyla izne ayrılabiliyor. Ancak doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebiliyor. Böylece doğum sonrası izin 13 hafta oluyor. 

4587 sayılı İş Kanunu’nun “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlıklı 74. maddesi, doğum iznini düzenliyor. Maddenin ilgili kısmında da hamilelik izni şöyle özetleniyor: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.”