"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,7999 %0.27
36,8294 %-0.07
3.469.469 %-0.201
2.942,91 0,28
Ara
İşçi Haber Gündem Fırsat kartı ile Almanya’ya mesleki göç: 2024’te yüzde 10 vize artışı

Fırsat kartı ile Almanya’ya mesleki göç: 2024’te yüzde 10 vize artışı

Almanya, iş gücü piyasasını canlandırmak amacıyla göçmenlik politikalarını değiştirdi. 2024 yılı itibarıyla, Almanya'nın vasıflı işçilere verdiği mesleki çalışma vizelerinin sayısında önemli bir artış bekleniyor. Alman hükümeti, iş gücü sıkıntısını aşmak ve nitelikli iş gücünü ülkeye çekmek için yeni bir puan tabanlı sistem olan "Fırsat Kartı" (Opportunity Card) uygulamasını devreye alıyor.

Alman yetkililer, 2024 yılında mesleki çalışma vizeleri sayısının geçen yıla göre yüzde 10 artacağını duyurdu. Almanya'da iş gücü piyasasında ciddi bir açık bulunuyor; ülke genelinde yaklaşık 1,34 milyon iş pozisyonu halen doldurulamadı. Bu nedenle, göçmen iş gücüne yönelik uygulanan yeni düzenlemelerin, Almanya’nın ekonomik büyümesine katkı sağlaması bekleniyor.

Fırsat Kartı Nedir? 

Almanya, Kanada'nın uygulamalarından esinlenerek "Fırsat Kartı" adı verilen puan tabanlı bir sistemi devreye alıyor. Bu sistem, AB dışından gelen nitelikli işçilerin, Almanya'ya gelirken eğitim ve iş arayışı süreçlerini kolaylaştıracak. Fırsat Kartı sayesinde, eğitimli profesyoneller ve üniversite mezunları, ülkede çalışma fırsatı bulabilecekler.

Fırsat Kartı, başvuruları basitleştirirken, göçmenlerin belirli bir meslek kolunda yeterliliği, dil becerileri, yaş gibi faktörlere dayanarak puan veriyor. Bu sistemle birlikte, Almanya'ya iş gücü çekmek daha erişilebilir hale gelecek.

Alman hükümeti, 2023 yılı itibarıyla iş gücü açığını kapatmaya yönelik büyük bir reform başlattı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Fırsat Kartı ile genç yeteneklerin eğitimlerini ve çalışmalarını Almanya'da daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlayabileceklerini belirtti. Bu adım, Almanya'nın daha esnek ve modern bir göçmenlik yasası uygulamasına olanak tanıyor.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Almanya’nın her yıl 400.000 parlak zeka kaybettiğini vurgulayarak, "Bu durum ekonomimizi yavaşlatıyor" dedi. Yeni düzenlemeler, bu sorunu çözmeye yönelik atılan önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Almanya’ya Gelen Öğrenciler ve Mesleki Eğitim Alacaklar İçin Vize Artışı

Yeni düzenlemeler kapsamında, özellikle AB dışındaki ülkelerden gelen öğrencilere ve mesleki eğitim almak isteyen bireylere verilen vize sayısının önemli ölçüde arttığı belirtiliyor. 2024 yılına kadar, yaklaşık 200.000 mesleki vize verilmesi planlanıyor ki bu da 2023 yılına kıyasla yüzde 10'dan fazla bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, mesleki eğitim alan öğrenciler için vize başvurularında yüzde 20’lik bir artış bekleniyor.

Fırsat Kartı Başvuruları İçin Gereken Kriterler

Fırsat Kartı almak için başvurulan nitelikler arasında, iş gücü ihtiyacı olan mesleklerde yeterlilik, yabancı niteliklerin kısmi tanınması, yaş, ve dil becerileri yer alıyor. Başvuranlar ayrıca, Almanya’da kalacakları süre boyunca geçimlerini sağlayabileceklerini gösteren bir teminat da sunmak zorunda. Bu teminat tutarı, ayda yaklaşık 1.000 euro (36.500 Türk Lirası) olarak belirlenmiş durumda.

Yabancı İş Gücü Almanya Ekonomisini Destekliyor

Almanya, son beş yıl içinde yaklaşık 1,6 milyon yeni iş kolu yarattı ve bu iş pozisyonlarının yüzde 89'u yabancı iş gücü tarafından dolduruldu. Ancak, göç konusu Almanya'da tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. 2015-2016 yıllarında Suriye iç savaşından kaçan 1 milyondan fazla göçmenin Almanya’ya gelmesiyle göçmen entegrasyonu büyük bir gündem maddesi olmuştu.

2022 yılında başlayan Ukrayna savaşı sonrası Almanya'ya gelen mültecilerle birlikte göçmen sayısı bir kez daha arttı. Bu durum, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi tarafından eleştiriliyor. AfD, göçü azaltmayı hedefleyen bir kampanya yürütürken, Şubat 2024’te yapılması planlanan seçimlerde oy kaybını telafi etmeyi amaçlıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *