Gelecek Partisi’nde 3 günde 3 milletvekili istifa etti. İstifalar nedeniyle Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin ortak meclis grubu kurabilmek için oluşturdukları Yeni Yol Partisi’nin milletvekili sayısı 21’e indi. İki milletvekilinin daha ayrılması durumunda partinin meclis grubu düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Peki, hangi milletvekilleri istifa etti ve gerekçeleri neydi? İşte Gelecek Partisi’nde istifaların perde arkası…
gelecek partisi'nde istifa depremi: devamı gelecek mi?
Gelecek Partisi İstanbul Milletvekilleri Selim Temurci ve İsa Mesih Şahin, 19 Temmuz tarihinde kurucusu oldukları partiden istifa ettiklerini duyurdu. Temurci ve Şahin tarafından yapılan ortak açıklamada, "Büyük umutlarla kurduğumuz Gelecek Partisi'nin içinde olduğu mevcut durumun Türkiye için yeni bir gelecek tasavvuru inşa etmesi artık imkânsız hale gelmiştir. Gelecek Partisi büyük bir iddiayla kurulmuş, kuruluş döneminde hem Genel Merkez nezdinde hem de teşkilatlarda çok iyi bir kadro oluşturmuştur. Türkiye'nin dört bir tarafında teşkilatlarımız olağanüstü gayretler ortaya koymuştur. Partimiz kuruluş döneminde vatandaşın sahip çıkabileceği bir potansiyele sahipken bugün gelinen noktada ‘siyasetteki konjonktürel dalgalanmaya göre kendisine yer bulmaya çalışan bir siyasi yapı’ haline dönüşmüştür. Öyle ki; organik olmayan siyasi oluşumlarda yer alabilme adına partinin isminden dahi vazgeçilmiştir. Amacını, hedeflerini ve kuruluş ilkelerini unutan bir siyasi yapının geleceği olamaz.
Amacını, hedeflerini ve kuruluş ilkelerini unutan bir siyasi yapının geleceği de olamaz. Dolayısıyla; ‘süreç içerisinde yaşanan kimlik bunalımları, sokağın gerçeklerinden kapuk siyaset tarzı, siyasetin doğasına aykırı düşen ittifaklar, ben merkezli siyaset anlayışı, geçmişle hesaplaşma psikolojisi’ gibi sebepler Gelecek Partisi'ni kuruluş iddiasından uzaklaştırmıştır. Siyaset milletle birlikte, inanmış bir kadro ile yapılır. Sokağın gerçeklerinden kopuk bir siyasi partinin büyümesi imkansızdır. ‘Küçük olsun, benim olsun’ anlayışından Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir siyaset çıkmaz.
Partimizin içinde bulunduğu olumsuz tabloya ilişkin genel ve yerel seçim yenilgileri sonrası parti içinde yapılan tüm müzakereler, sözlü-yazılı tüm öneriler sonuçsuz kalmış, bu konularda istişare mekanizmaları işletilmemiş, bunun yanında Genel Başkan tarafından da sahici bir çıkış yolu ortaya konmamıştır. Bugün geldiğimiz noktada siyasi duruşumuza ve vicdani sorumluluğumuza daha fazla aykırı düşmemek adına kurucusu olduğumuz Gelecek Partisi'nden istifa ediyoruz. Gelecek Partisi Genel Başkanı Sn. Ahmet Davutoğlu'na, milletvekillerimize, genel merkez yöneticilerimize, İl Başkanlarımıza, İlçe Başkanlarımıza, tüm teşkilat mensuplarımıza teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. İnsanımızın daha iyi bir geleceği hak ettiğine olan inancımızdan, dolayısıyla ülkemiz için verdiğimiz mücadeleden vazgeçmiş değiliz. Siyasi mücadelemiz yol arkadaşlarımızla birlikte gerçekçi zeminlerde sonuna kadar sürecektir." İfadeleri kullanıldı.

Selim Temurci ve İsa Mesih’in istifalarını atlatılmadan üçüncü bir ayrılık yaşandı. İstanbul Milletvekili Doğan Demir, 21 Temmuz günü yaptığı paylaşımla istifa ettiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından yazılı açıklama yapan Demir, "Geldiğimiz noktada sürdürülebilir bir siyasi zemin kalmadığından ve yaklaşık iki yıldır tüm uyarılarımıza rağmen ortak bir alan oluşturulamadığından bu ayrılığı gerekli gördüm. 19 Aralık 2019 tarihinde kurucuları arasında yer aldığım Gelecek Partisi’nden ayrıldığımı kamuoyunun bilgisine sunarım." dedi.
TBMM’DE SANDALYe DAĞILIMI ne durumda?
Gelecek Partisi’nde yaşanan istifaların ardından TBMM’deki bağımsız milletvekili sayısı 14’e yükselirken, Yeni Yol Grubu’nun milletvekili sayısı ise 21’e düştü. Gelecek Partisi'nden daha önce Serap Yazıcı Özbudun, Mustafa Nedim Yamalı, Hasan Ekici partilerinden istifa edip AKP'ye geçmişlerdi. Selim Temurci, İsa Mesih Şahin ve Doğan Demir'in istifaları sonrası Gelecek Partisi'nin milletvekili sayısı dörde indi.
Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez ile DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in ölümü, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atanan AKP İstanbul Milletvekili Murat Kurum ile seçim bölgelerinden belediye başkanı seçilen CHP milletvekilleri Burcu Köksal, Abdurrahman Tutdere, Hasan Baltacı ve Ahmet Önal'ın istifaları nedeniyle TBMM'de toplam milletvekili sayısı 600'den 592'ye inmişti.

Saadet, DEVA ve Gelecek partileri meclise nasıl girdi?
14 Mayıs 2023'te yapılan son genel seçimde CHP 169 milletvekili çıkarmıştı. İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermişti. Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'den 38 milletvekili CHP listelerinden seçilerek meclise girmişti.
TBMM'de 28. dönemde başta DEVA Partisi 15, Saadet ve Gelecek partileri 10'ar milletvekili ile temsil ediliyordu. Halen DEVA ve Saadet partilerinin dokuz, Gelecek Partisi'nin ise dört milletvekili bulunuyor. Ortak grup çalışmaları gereği Saadet Partisi'nin dokuz milletvekilinin sekizi Yeni Yol Partisi'nde.

Yeni Yol Partisi neden kuruldu?
Mecliste bir siyasi partinin grup kurabilmesi için en az 20 milletvekiline sahip olması gerekiyor. TBMM İçtüzüğü'ne göre mecliste grubu bulunan siyasi partiler Başkanlık Divanı'nda, Danışma Kurulu'nda ve yasama komisyonlarında temsil imkanı elde ediyor ve milletvekili sayılarının yüzdesine göre bu kurullara üye gönderiyor. Grubu olan partiler ayrıca haftada bir gün meclis gruplarını toplayarak medya aracılığı ile seslerini duyurma ve kamuoyuna mesaj verme şansı yakalıyor.
Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ortak bir meclis grubu oluşturarak tüm bu imkanlardan faydalanmak için 13 Ocak 2025'te Yeni Yol Partisi'ni kurdu. Partinin genel başkanı eski Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı. Meclisteki grup konuşmalarını ise dönüşümlü olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yapıyor. Ancak Gelecek Partisi'nden son istifalar sonrası Yeni Yol Partisi'nin meclis grubu da tehlikeye girdi. İki milletvekilinin daha ayrılması halinde Yeni Yol Partisi'nin meclis grubu düşecek.
