"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem İhsan Eliaçık kimdir? Eliaçık kaç yaşında ve nerelidir?

İhsan Eliaçık kimdir? Eliaçık kaç yaşında ve nerelidir?

İslam dinine getirdiği sıra dışı yorumlar, sosyal adalet vurgusu ve genç kuşaklar üzerindeki etkisiyle dikkat çeken İhsan Eliaçık son günlerde daha da merak edilen bir isim haline geldi. İşte, Recep İhsan Eliaçık’ın hayatı, yaşı, memleketi ve fikir dünyasına dair detaylar.

Okunma Süresi: 2 dk

Recep İhsan Eliaçık, 23 Aralık 1961 tarihinde Kayseri'de dünyaya geldi. 2025 yılı itibarıyla 63 yaşında olan Eliaçık, Türkiye’de özellikle İslam’ı sosyal adalet temelli yorumlayan fikirleriyle tanınan bir yazar, düşünür ve aktivisttir.

İlk, orta ve lise eğitimini Kayseri ve Kırşehir’de tamamlayan Eliaçık, 1985 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne girdi. Ancak mezun olmadan 1990 yılında fakülteden ayrılarak bağımsız yazarlık kariyerine yöneldi.

İhsan Eliaçık'ın eserleri nelerdir?

Eliaçık’ın yazıları, Kayseri Gündem, Gerçek Hayat, Değişim, Bilgi ve Düşünce, Yarın, Zaman, Özgün İrade gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Bugüne kadar 20’den fazla kitabı yayımlanan Eliaçık, İslam, toplum, siyaset ve etik konularını eleştirel ve özgün bir bakışla yorumladı.

Yazar Eliaçık’ın kamuoyunda en çok tanınan yönlerinden biri, Antikapitalist Müslümanlar adıyla bilinen toplumsal ve siyasal hareketin teorik zeminini oluşturmasıdır. Bu hareket, İslam’ı kapitalizm karşıtı ve sınıfsal adalet odaklı bir zeminde yorumlayarak, özellikle 2010 sonrası genç kuşaklar arasında büyük ilgi gördü.

Recep İhsan Eliaçık, geleneksel İslam anlayışına getirdiği eleştirel yaklaşımlar ve mevcut siyasi düzene yönelik sert çıkışlarıyla da sık sık gündeme geliyor. Özellikle laiklik, hilafet, din-devlet ilişkileri ve servet adaleti gibi konularda cesur söylemleri, onu farklı çevrelerden hem destek hem de tepki gören bir figür haline getirdi.

Eliaçık’ın en çok bilinen eserleri arasında “Adalet Devleti”, “Yaşayan Kur’an Tefsiri”, “İslam ve Sosyal Adalet” gibi kitaplar yer alıyor. Yalnızca dindar kesimde değil, farklı görüşlerden okurlar arasında da yankı uyandıran bu eserler, çağdaş İslam düşüncesine eleştirel ve toplumsal bir katkı sunmayı amaçlıyor.