İstanbul Kültür Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Duygun Fatih Demirel, olası bir İstanbul depremiyle ilgili yapılan araştırmalar ve simülasyonlarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Demirel, İstanbul’da meydana gelebilecek büyük bir depremin, sadece yerel değil, tüm Türkiye'nin ekonomisini derinden etkileyeceğini belirtiyor.
İstanbul depreminde En Çok Etkilenecek Sektörler neler?
İstanbul’un Türkiye’nin ekonomik merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Dr. Demirel, olası bir depremde en çok etkilenecek sektörlerin başında toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmetleri, finans ve sigortacılık ile gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin geldiğini belirtti. Bu sektörler, İstanbul’un ekonomik yapısının temel taşlarını oluşturuyor ve bir depremde büyük kayıplar yaşanması muhtemel.
Dr. Demirel, TÜBİTAK-1001 projeleri kapsamında İstanbul’da yaşanabilecek bir depremin ekonomik sonuçlarını simüle ettiklerini açıkladı. Sonuçlara göre, depremden en çok etkilenecek sektörlerin işgücü kaybı, üretim aksamaları, barınma ve temel ihtiyaçlarda büyük aksaklıklar yaşanmasıyla ciddi maliyetler ortaya çıkacağı öngörülüyor. En kötü senaryoya göre, İstanbul’daki büyük bir depremin Türkiye GSYİH’sinde yüzde 18’e kadar bir küçülmeye yol açabileceği belirtiliyor.
İstanbul’daki büyük bir deprem sonrası en önemli zorluklardan birinin de enkaz yönetimi olduğunu vurgulayan Demirel, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yaklaşık 40 milyon metreküp enkazın oluşabileceğini belirtti. Bu miktardaki enkazın yönetimi, çevre üzerinde ciddi etkilere yol açabilecek bir sorun teşkil ediyor. Enkazın taşınması, bertaraf edilmesi ve geri dönüştürülmesi için etkili bir sistemin kurulması gerektiğine dikkat çeken Demirel, İstanbul’daki acil durum eylem planlarının bu noktada yeterli olmadığını ifade etti. Enkaz alanlarının belirlenmesi ve bu alanlarda çevreye zarar vermeyecek şekilde toplanması gerektiğini söyledi.
Kaynak: DHA