"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,1051 %0.01
44,1835 %-0.24
4.120,46 % -0,31
4.206.792 %-1.119
İşçi Haber Gündem Kahramanmaraş'ta Tarihi Kapalı Çarşı yeniden ayağa kalkıyor!

Kahramanmaraş'ta Tarihi Kapalı Çarşı yeniden ayağa kalkıyor!

6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı, kapsamlı restorasyonla eski ihtişamına kavuşuyor. Bakan Murat Kurum’un paylaştığı son görüntüler, hem şehrin kültürel mirasını hem de umutlarını yeniden inşa eden bir sürecin habercisi oldu.

Okunma Süresi: 2 dk

Kahramanmaraş’ın kalbinde yer alan ve 6 Şubat depremlerinde büyük hasar gören Tarihi Kapalı Çarşı, restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı TOKİ koordinasyonunda yürütülen projede, 122’si tescilli toplam 140 dükkanın ihyası sürüyor.

Kapalı Çarşı’da Restorasyon Tüm Hızıyla Sürüyor

Yaklaşık 2 bin 740 metrekarelik alanda devam eden restorasyonun ilk aşamasında yıkılan alanlar temizlendi, taş yapılarda oluşan çatlaklar onarıldı. Uzman taş ve ahşap ustalarının yer aldığı 37 kişilik ekip, özgün dokuya sadık kalarak güçlendirme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

Çalışmalara dair görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşan Bakan Murat Kurum, “Sadece bir yapıyı değil, hatıraları, kültürü, umudu yeniden canlandırıyoruz. Depremde ağır hasar alan Tarihi Kapalı Maraş Çarşı’mız tamamlandığında şehrimizin kalbi burada atacak.” açıklamasında bulundu.

Restorasyon sürecinde yer alan TOKİ İnşaat Mühendisi Eray Sezgin, çalışmaları “Burası Maraş’ın kalbi… Bizim görevimiz, bu kalbi yeniden canlandırmak ve eski güzel günlerine döndürmek.” sözleriyle değerlendirdi.

Sezgin ayrıca Tarihi Demirciler Çarşısı’nda da çalışmaların başladığını ve Kahramanmaraş’a ekonomik, kültürel ve tarihi değer olarak önemli katkılar sağlanacağını belirtti.

Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunun ve ticari can damarının simgelerinden biri olan Kapalı Çarşı, hem esnaf hem de vatandaşlar için sadece bir ticaret merkezi değil, aynı zamanda bir kent hafızası. Çalışmalar tamamlandığında çarşının yeniden canlı ve ekonomik bir merkez olması bekleniyor.

 

 

Kaynak: AA