Kahramanmaraş’ın kalbinde yer alan ve 6 Şubat depremlerinde büyük hasar gören Tarihi Kapalı Çarşı, restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı TOKİ koordinasyonunda yürütülen projede, 122’si tescilli toplam 140 dükkanın ihyası sürüyor.
Kapalı Çarşı’da Restorasyon Tüm Hızıyla Sürüyor
Yaklaşık 2 bin 740 metrekarelik alanda devam eden restorasyonun ilk aşamasında yıkılan alanlar temizlendi, taş yapılarda oluşan çatlaklar onarıldı. Uzman taş ve ahşap ustalarının yer aldığı 37 kişilik ekip, özgün dokuya sadık kalarak güçlendirme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.
Çalışmalara dair görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşan Bakan Murat Kurum, “Sadece bir yapıyı değil, hatıraları, kültürü, umudu yeniden canlandırıyoruz. Depremde ağır hasar alan Tarihi Kapalı Maraş Çarşı’mız tamamlandığında şehrimizin kalbi burada atacak.” açıklamasında bulundu.

Restorasyon sürecinde yer alan TOKİ İnşaat Mühendisi Eray Sezgin, çalışmaları “Burası Maraş’ın kalbi… Bizim görevimiz, bu kalbi yeniden canlandırmak ve eski güzel günlerine döndürmek.” sözleriyle değerlendirdi.
Sezgin ayrıca Tarihi Demirciler Çarşısı’nda da çalışmaların başladığını ve Kahramanmaraş’a ekonomik, kültürel ve tarihi değer olarak önemli katkılar sağlanacağını belirtti.
Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunun ve ticari can damarının simgelerinden biri olan Kapalı Çarşı, hem esnaf hem de vatandaşlar için sadece bir ticaret merkezi değil, aynı zamanda bir kent hafızası. Çalışmalar tamamlandığında çarşının yeniden canlı ve ekonomik bir merkez olması bekleniyor.

Kaynak: AA