Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin üçüncü toplantısı bugün sona erdi. TÜRK - İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar tarafından yapılan açıklamada, ''Önümüzdeki hafta bir teklif bekliyoruz. Bir sonraki toplantıda teklif gelmezse biz tekrar bir araya gelmeyiz" dedi.
600 BİN KAMU İŞÇİSİNİ İLGİLENDİREN TOPLU İŞ SÖZLEşMESİ TIKANDI
Karayolları, demir yolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi kapsayan 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak zam talebini 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmasıyla başlayan görüşmeler kapsamında taraflar bugün Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ev sahipliğinde bir araya geldi. Görüşmede işçi tarafında TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, işveren tarafında ise TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek yer aldı. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş da toplantıda yer aldı.
Bugün gerçekleşen 3. toplantının ardından açıklama yapan TÜRK - İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, "Ücretler konusunda herhangi bize bir ücret söylenmedi. Bakanlıkla çalışma yaptıklarını, gelecek hafta bununla ilgili yoğun bir çalışma yapacaklarını ve akabinde teklif vereceklerini söylediler. Biz 27 Şubat'ta teklifimizi vermiştik. Tabii bu süreç içerisinde sendikalarımızın görüşmeleri devam etti. Dolayısıyla son günlere geldik aslında" ifadelerine yer verdi.
AĞAR: GREV KARARI ALMAK DURUMUNDAYIZ
Şu anda arabulucu safhasında olduklarını ve anlaşma sağlanamadığı takdirde grev kararı alacaklarını belirten Ağar, "Sendikalarımızın büyük çoğunluğu arabulucu safhasında ve 15 günlük süresi var, 6 gün de uzatma yetkileri var. Dolayısıyla arabuluculuk safhası bittikten sonra da anlaşma arabulucuyla da sağlanmıyor ise biz grev kararı almak durumundayız. Grev kararı aldıktan sonra da 53 gün zamanımız var. Yani temmuzun sonuna kadar zamanımız var. Dolayısıyla önümüzdeki hafta TÜHİS'in ve Bakan Yardımcımızın bize vermiş olduğu bilgi neticesinde yoğun bir çalışma yapacaklarını, bize teklif sunacaklarını söylediler. Biz önümüzdeki hafta teklifi bekliyoruz. Şu anda herhangi bir rakam yok" açıklamasında bulundu.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN 3. TOPLANTISINDA DA TEKLİF GELMEDİ
600 bin kamu işçisi adına görüşme yürüttüklerini ve kendilerine henüz bir teklif yapılmadığını vurgulayan Ağar, "Sonuç iyi olmasa elbette ki üretimden gelen gücümüzü, yasadan gelen gücümüzü 600 bin kişiyi temsil ederek gereken neyse yapacağız. Tabii bize herhangi bir rakam verilmediğinden dolayı şu anda ne yapmamız gerektiğini söylemiyoruz. Zaten bundan sonra yapacağımız toplantıda teklif gelmez ise biz tekrar bir araya gelmeyiz. O nedenle mutlaka teklifin gelmesi lazım. Bu önümüzdeki hafta olur. Biz özellikle önümüzdeki hafta bekliyoruz. Bize mutlaka teklifimizin karşılığında bir teklifle gelmeleri gerekir. Teklifle gelmez ise, bize sadece ‘gelin görüşelim tekrar bu teklifi nasıl vereceğiz' diye öyle bir düşünceleri varsa tekrar bir araya gelmenin de anlamı yok. Teklif gelirse o teklife karşı alacağımız tavırları sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.
BİR SONRAKİ TOPLANTI NE ZAMAN YAPILACAK?
Görüşmelerin bir an önce bitmesi gerektiğini ve bir sonraki toplantı tarihine ilişkin konuşan Ağar, "Hep birlikte yaşıyoruz. O nedenle bize daha çok zorlamadan, makul ölçülerde insanların da rahat geçim şartlarını sağlayacak şekilde bir ücret talep etmelerini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta bu konuyla ilgili de çalışmaların yoğun olduğunu söyledi Sayın Bakan Yardımcımız ve TÜHİS Genel Sekreterimiz. Bunları bekliyoruz. Durum şu anda böyle. Tarih belli değil. Önümüzdeki hafta içerisinde yani salı günü zaten mesai başlıyor, pazartesi 19 Mayıs. Tahmin ediyorum yani cumaya kadar bitirirler diye düşünüyoruz" dedi.
Arabulucu süresinin ardından grev alma kararlarına sahip olduklarını belirten Ağar, "Yasa gereği arabuluculuk süresi bittiği zaman grev aramak zorundasın. Ama uygulayıp uygulamamak o sendikaların elinde. İster grev aldığı gün grev uygular, isterse 50 gün sonra, 53 gün sonra süresi bittikten sonra uygular. O daha sonraki görüşmemiz gereken işler" ifadelerini kullandı.