İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ bağlantılı kişilere finansal destek sağladığı iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada, 70 şüpheli gözaltına alındı. 74 şubeden 29’unun resmi ortaklık bilgisinin ve SGK kaydının olmadığı, geçmişte FETÖ soruşturması geçirmiş kişilere gayri resmi ortaklık verildiği belirlendi. Hazırlanan iddianamede 70 şüpheli hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "terörizmin finansmanı" suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Örgütsel Yayılmayı Referans Temelli Franchise Sistemi ile sağladılar
Soruşturmada, Maydonoz Döner’in franchise sisteminin örgütsel yayılma amacıyla kullanıldığına dikkat çekildi. Sisteme yatırımcı olarak dahil edilen kişilerin çoğunun, örgüt içi referanslarla seçildiği, yeni ortaklara küçük hisse verilerek yönetim hakkının engellendiği ortaya çıktı. Şirketin kontrolü örgüt yöneticileri tarafından sürdürüldü.
Örgütün şirket yapısını hem insan kaynağı hem de finans temini için araçsallaştırdığı tespit edildi. Şubelerde örgütle bağlantılı kişilere iş verilerek gelirlerin bir kısmının "himmet, burs, sadaka" adı altında örgüte aktarıldığı belirlendi. Delil dosyasında MASAK raporları, tanık ifadeleri, iletişim tespit tutanakları ve dijital materyallerin bulunduğu kaydedildi.
İhraç Edildi, Göreve Döndü, Örgüte Milyonlarca Lira Gönderdi!
Soruşturma dosyasında dikkat çeken isimlerden biri ise Bünyamin Gökpınar oldu. Daha önce KHK ile ihraç edilen, OHAL Komisyonu kararıyla yeniden göreve dönen Gökpınar hakkında yürütülen soruşturmadan takipsizlik aldığı belirlendi. Gökpınar’ın Maydonoz Döner’in gayri resmi ortaklarından olduğu ve örgüt üyelerine fon sağladığı tespit edildi.
Maydonoz Döner soruşturmasında gözaltına alınan Muhammed Fatih Yıldız, ifadesinde Gökpınar hakkında şu bilgiyi verdi:
"Tapelerde geçen ve iş yerinin kazancından gönderilecek olan 12 bin liranın FETÖ’den işlem gören kişilere ve ailelerine yardım edileceğini eniştem Bünyamin Gökpınar’dan duydum."
İlhan Bahadır’ın ise İstanbul’daki birçok şubede ortaklığı bulunduğu ve KHK ile TRT’den ihraç edildiği belirlendi. Bahadır’ın, ihraç edilmiş kaymakam, askeri öğrenci, astsubay çavuş, üsteğmen ve öğretmenlere para transferi yaptığı tespit edildi. Dikkat çekmemek için Vali Yardımcısı iken ihraç edilen Kemal Karahan’a "elden aldığım borç ve kalan borcu ödedim" notuyla 457 bin 250 lira gönderdiği saptandı.
FETÖ Bağlantılı Para Transferleri
Şüphelilerden Durmuş Akçakoca’nın Bank Asya’ya örgüt liderinin çağrısıyla para yatırdığı, 2015 Ocak’ta 127 bin 520 lira olan bakiyesini Şubat 2015’te 166 bin 324 liraya çıkardığı, bu parayı Finans Katılım Bankası’ndan çektiği 86 bin 950 lira kredi ile sağladığı ortaya çıktı. Akçakoca’nın Maydonoz Döner bünyesinde FETÖ iltisaklı isimlere 12 farklı para transferi yaptığı belirlendi.
Ahmet Terzi’nin Maydonoz Döner’in İstanbul şube ortaklarından olduğu, KHK ile TRT’den ihraç edilip yargılandığı, örgüt bağlantılı kişilere SGK’lı göstererek para aktardığı tespit edildi. Ayrıca Terzi’nin ihraç edilen kaymakam Engin Avcı’ya ve Erdal Çetinbaş’a toplamda 500 bin lira gönderdiği kaydedildi.
Örgüt üyelerine para transferi yapan diğer isimler arasında Aydın Damar ve Ayhan Aköz’ün de bulunduğu belirlendi. İddianamede yer alan Erdem Kurt’un ise askeri okul öğrencisi olduğu, FETÖ üyeliğinden 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası aldığı ve Maydonoz Döner Kartal Şubesi’nde şube müdürü olarak çalıştığı ortaya çıktı.
TMSF Kontrolü Devraldı
İddianamede, örgütün iş yerlerinden toplanan paraların örgüt mensuplarına aktarıldığı ve bu yöntemle örgütün moral, motivasyon ve dayanışma gücünün artırılmasının amaçlandığı vurgulandı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı operasyonla gündeme gelen Maydonoz Döner zincirine ilişkin Antalya 1. Sulh Ceza Hakimliği, 19 Şubat 2025’te şirketin tüm yönetim yetkilerinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine hükmetti.
MASAK analizlerine göre, şirketin 554 resmi ortağından 232’si hakkında FETÖ bağlantısı nedeniyle adli işlem bulunduğu, 372 gayri resmi ortaktan 233’ünün örgütle irtibatlı olduğu belirlendi. Ayrıca ortakların birinci derece akrabalarından 6 bini aşkın kişi hakkında da örgüt kaydı bulunduğu kayıtlara geçti.
Kaynak: Sabah