"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Temmuz ayında kıdem tazminatı ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Temmuz ayında kıdem tazminatı ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği kıdem tazminatı, Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon farkıyla netlik kazanacak. Yılda iki kez uygulanan maaş zamlarına ek olarak çalışanların alacağı kıdem tazminatlarında da artış yaşanıyor. Peki, 2025 Temmuz ayında kıdem tazminatı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 3 dk

Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği kıdem tazminatı, Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon farkıyla netlik kazanacak. Yılda iki kez uygulanan maaş zamlarına ek olarak çalışanların alacağı kıdem tazminatlarında da artış yaşanıyor. Peki, 2025 Temmuz ayında kıdem tazminatı ne kadar olacak? İşte detaylar...

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, en az bir yıl süre ile aynı işyerinde çalışanların verdikleri emek karşılığında almaya hak kazandıkları bir tazminat türüdür. Brüt tutar olarak değerlendirildiğinde, işçinin en son aldığı aylık üzerinden hesaplanır ve çalışma süresine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden sabit bir tutarı yansıtmaz. Buna karşılık, işçi ücretinden farklı olarak, işyerinde çalışma karşılığında kazanılmış hak olarak değerlendirilir.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İşçinin çalıştığı her tam yıl için işveren tarafından 30 günlük brüt aylık üzerinden hesaplama yapılır. Burada işçinin aylığına, yol ve yemek masrafı ile konut ve eğitim gibi sosyal yardımlar eklenerek bir hesaplama yapılır. Burada temel alınan, sözleşme bitiminde, çalışanın en son iş gördüğü tarihte hak kazandığı son ücrettir. Kıdem tazminatı bir yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt aylık üzerinden hesaplanır ve toplamdan damga vergisi kesilir. Bununla birlikte her yıl belirlenen kıdem tazminatı tavan ücreti de önemlidir. Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken, işçiye ödenecek tutar o yılki kıdem tazminatı tavan ücreti ile sınırlı kalacaktır. Kıdem tazminatı hesaplama için dikkate alınması gereken diğer ödemeler de bulunmaktadır. Temettü, bayram harçlığı, sağlık yardımı ve yıpranma tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, gıda ve yakacak yardımı giyecek ve yakacak yardımı, çocuk yardımı, yıllık izin ücreti, doğum ve askerlik yardımı hesaplamada dikkate alınan başlıca ödemeler olarak ortaya çıkar.

TEMMUZ'DA KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan enflasyon verisi sonucunda Temmuz ayında milyonlarca emekli ve memurun alacağı zam oranı belli oluyor. Temmuz ayında yaklaşık olarak 4 milyon memura ve 3 milyon emekli memura yüzde 5 oranında zam ve 6 aylık enflasyon farkı verilecek. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre, Temmuz ayında ortalama yüzde 17 - 18 bir zam verilmesi bekleniyor. Bu oran memur maaşlarına yüzde 16.61 olarak yansıtılacak. Yüzde 16.71 oranındaki artış 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım parası gibi sosyal ödemeleri de artıracak. Aynı zamanda kıdem tazminatı tavan miktarı yeniden hesaplanacak.

MEMUR MAAŞINA YAPILAN ZAM KIDEM TAZMİNATINI NASIL ETKİLEYECEK?

Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısındaki artışla yükselecek. Halen tazminat tavanı 46 bin 655 lira. Bu tutarı aşan kazancı olanlara binde 7.59 damga vergisi kesilerek her yıl için en çok 46 bin 301 lira ödeme yapılıyor.

Yeni tavan temmuz artışı 16.71 olursa 54 bin 451 liraya ulaşacak. Damga vergisi kesilmiş olarak yıllık en çok 54 bin 38 lira kıdem tazminatı ödenecek.

kıdem tazminatı tavanı nedir?

Kıdem tazminatı tavan ücreti belirli nedenlerle işten ayrılan, kurumunda en az bir tam yılı doldurmuş SGK’li işçiye yapılan ödemelerde üst sınır olarak kabul edilen tutar olarak ifade edilebilir. Belirli durumlarda işten ayrılan SGK’li çalışanlara oldukça yüksek miktarda kıdem tazminatı ödemek zorunda kalan işverenleri koruma amacıyla uygulanır.

Kaynak: Sabah / Eleman.net/ Kuveytürk