Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964’te Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde dünyaya gelmiştir. Arap kökenli bir aileye mensup olan Nebati, Türkiye'nin en büyük Arap aşiretlerinden biri olan Naimî Aşireti'ne bağlıdır. 2025 yılı itibarıyla 61 yaşında olan Nebati, Türk siyasetinin tanınmış isimlerinden biridir.
Siyasi hayatına Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) çatısı altında adım atan Nebati, 2011 yılında İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiştir. Ardından, farklı dönemlerde Şanlıurfa, İstanbul ve Mersin milletvekili olarak görev yapmıştır.
Nureddin Nebati siyasete nasıl başladı?
Eğitim hayatına Nizip İmam Hatip Lisesi’nde başlayan Nureddin Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştur. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler bölümünde yapmış, ardından Kocaeli Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora yapmıştır.
Siyaset öncesi iş dünyasında da aktif bir rol üstlenen Nebati, tekstil sektöründe faaliyet göstermiş ve bir akaryakıt istasyonu işletmeciliği yapmıştır. Ayrıca MÜSİAD Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası Disiplin Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulunmuş ve iş dünyasında güçlü bir profile sahip olmuştur.
Nureddin Nebati’nin siyasi kariyeri, 2011’de AK Parti’den İstanbul milletvekili seçilmesiyle başlamıştır. Ardından, 2014-2015 yıllarında AK Parti’nin Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev almıştır. Nebati, 2018 yılında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak atanmış ve 2021’de Hazine ve Maliye Bakanı olmuştur.
Bakanlık dönemi boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz politikalarını desteklemiş ve ekonomik reformlar ile enflasyonla mücadele konularında aktif bir rol üstlenmiştir. Nebati, 3 Haziran 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek’e devretmiştir.
Nureddin Nebati evli mi?
Nureddin Nebati, 1994 yılında Özlem Nebati ile hayatını birleştirmiştir. Çiftin dört çocuğu bulunmaktadır: Muhammed Süleyman, Emine Serra, Ayşe Erva ve Eslem. Aile hayatına büyük önem veren Nebati, özel yaşamını siyasetten uzak tutmaya özen göstererek ailesini basından uzak tutmaktadır.
Nebati’nin servetiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak iş dünyasındaki geçmişi ve Türk Telekom Yönetim Kurulu üyeliği gibi görevleri, onu maddi açıdan güçlü bir isim yapmaktadır. Bakanlık döneminde ve öncesinde aldığı maaşlar, zaman zaman tartışma konusu olmuş, özellikle Türk Telekom Yönetim Kurulu'ndan aldığı ücretler eleştirilmiştir.