"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4977 %0.01
43,8083 %-0.26
4.076,74 % -0,70
3.627.912 %-1.101
İşçi Haber Gündem Oruç tutarken ne zaman ve nasıl niyet edilir? Niyetsiz oruç kabul olur mu?

Oruç tutarken ne zaman ve nasıl niyet edilir? Niyetsiz oruç kabul olur mu?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutacak milyonlarca Müslümanın en çok merak ettiği sorulardan biri, oruç tutarken ne zaman ve nasıl niyet edilmesi gerektiği. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarıyla niyet etmenin önemi ve detayları netleşti. Peki, niyetsiz oruç kabul olur mu? İşte oruç ibadetine dair tüm detaylar…

Okunma Süresi: 2 dk

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruç tutacak vatandaşlar birçok konuda olduğu gibi, "oruca nasıl niyet edilir?" sorusunun cevabını da merak ediyor. İslam'da oruç ibadetinin kabul edilmesi için niyet etmek şarttır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Ramazan orucu için niyet etmeden oruç tutmak geçerli olmaz. Yani, oruç ibadeti niyetle başlamalıdır.

Oruç İçin Ne Zaman Niyet Edilir?

Oruca başlamak için en uygun zaman, imsaktan önceki zamandır. Ancak oruç niyeti, güneşin batışıyla başlar ve ertesi gün öğle vaktine kadar devam eder. Fakat, imsaktan sonra niyet edebilmek için oruç bozan herhangi bir fiilin gerçekleştirilmemiş olması gerekir.

Sahura kalkmak, niyet yerine geçebilir; ancak daha faziletli olan, niyetin açık bir şekilde “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde ifade edilmesidir. Böylece oruç, niyetle birlikte belirgin hale gelir ve kabul edilir.

Niyet etme şekli ve zamanı mezheplere göre farklılık gösterebilir. Hanefi mezhebine göre, imsaktan önce niyet etmeyi unutanların orucu geçerli kılmak için imsak vaktine kadar niyet etmeleri gerekmektedir. Eğer imsaktan sonra niyet edilmemişse, oruç geçerli sayılmayacaktır.

Şafiî mezhebine göre ise, Ramazan orucu ve diğer farz oruçlara geceden niyet edilmesi zorunludur. Yani, Şafiî mezhebine bağlı olanlar, imsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günkü orucun geçerli olamayacağını bilmelidirler.

Niyetsiz Oruç Geçerli Olur Mu?

Niyetsiz oruç, İslam'ın temel kurallarına göre geçerli kabul edilmez. İbadetlerde niyet, esas alınan temel bir unsurdur. Bu nedenle, oruç tutarken niyet etmek gereklidir. Sahura kalkmak bile niyetin yerine geçebilir, ancak niyetin açık ve kesin bir şekilde yapılması, orucun geçerliliği açısından büyük önem taşır. Yani, "Ben oruç tutacağım" şeklinde niyet edilmesi gerekmektedir.

Ramazan orucunun geçerli olabilmesi için niyet, sadece bir ibadet değil, aynı zamanda kalbinin ve niyetinin düzgün bir şekilde yönlendirilmesidir. Bu nedenle, niyetin yalnızca dil ile yapılması değil, aynı zamanda kalp ile de yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Orucun kabul olabilmesi için Allah rızası gözetilerek niyet edilmelidir.