MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde, 12 Mayıs tarihinde PKK terör örgütü silah bıraktığını duyurdu. Bu gelişmenin ardından silah bırakma sürecinin nasıl işleyeceği merak edildi. İşte sürece dair detaylar…
PKK'nın fesih kararının ardından, terör örgütünün silah bırakma süreci merakla bekleniyor. Bu sürecin takibi Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından dikkatle izlenecek. Ankara'nın planı ise tamamlanmış durumda ve kaynaklara göre, süreç dört ay içinde sonuçlanabilir. Plan, stratejik bir çerçevede ilerliyor ve her aşamanın belirli bir takvimi ve zaman dilimi var. Silah teslimatının yapılacağı birimler de önceden belirlenmiş durumda.
PKK'NİN SİLAH BIRAKMA SÜRECİ NASIL OLACAK?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde, 12 Mayıs tarihinde PKK terör örgütü silah bıraktığını duyurdu. Bu gelişmenin ardından silah bırakma sürecinin nasıl işleyeceği merak edildi. İşte sürece dair detaylar…
DEM Parti, bu süreçte yasal düzenlemelerin yapılmasını ve Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Kaynaklar, İmralı'daki şartların gözden geçirileceğini ve DEM kanalıyla temasların süreceğini belirtiyor. PKK'nın fesih açıklamasında, Lozan Barış Anlaşması'na dair yapılan vurgular da dikkat çekiyor. İlgili açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti devleti açısından herhangi bir bağlayıcılığın olmadığı ifade edildi.
Ayrıca, örgütten ayrılan bin civarındaki kişinin suça karışmadığı ve bu kişilerin Türkiye'ye dönmesiyle birlikte topluma yeniden kazandırılması sürecinin başlayacağı dile getiriliyor. İlk etapta, Diyarbakır annelerinin çocuklarının geri getirilmesinin, toplumsal anlamda önemli bir adım olacağı ifade ediliyor.

PKK'NİN FESİH SÜRECİ, BAHÇELİ'NİN ÇAĞRISIYLA BAŞLADI
PKK terör örgütünün silah bırakma ve fesih kararı alma süreci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te yaptığı çağrı ile başlamıştı. Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada “Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı’nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.” ifadelerini kullanmıştı. Devlet Bahçeli, bu açıklamasından kısa bir süre sonra ise DEM Parti heyetine İmralı’ya gitmesi için izin verilmesi çağrısı yapmıştı.
ERDOĞAN'DAN BAHÇELİ'YE DESTEK AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürece ilişkin ilk açıklamasını 30 Ekim 2024’te yapmıştı. Erdoğan, Bahçeli’nin terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a ilişkin çağrısıyla elini değil, tüm vücudunu taşın altına koyduğunu söylemişti. MHP lideri Bahçeli’nin bu çağrısıyla tarihe istikamet çizdiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin önünde bir fırsat penceresi açıldığını ifade edip, Bahçeli’ye teşekkür etmişti.