20 Temmuz günü Sakarya'nın Gevye ilçesi'nın kırsal Hacılar Mahallesi mevkiinde başlayan yangına, 13 helikopter, 8 uçakla havadan, çok sayıda arazöz ve iş makinesiyle de karadan müdahale edildi. Alevler Bilecik'in Osmaneli ilçesinde sıçradı. Geceleri sadece karadan müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi. Geniş bir alanda etkili olan yangın nedeniyle Sakarya'da Taşoluk ve Hacılar mahalleleri boşaltıldı. Taşoluk Mahallesi'nde 3 ev yandı. Sakarya'nın Geyve ilçesindeki yangın, 4'üncü günde ekiplerin yoğun müdahalesiyle kısmen kontrol altına alındı.
BİLECİK'TEKİ YANGINDA SON DURUM NE?
Bilecik'te meydana gelen yangına ilişkin son durumu açıklayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ''Malumunuz Sakarya Geyve'deki yangın başladığında tedbiren Taşoluk ve Hacılar ile Bilecik'in Kızılöz köylerinin boşaltılmasına karar vermiştik. Yangının Bilecik sınırlarına yaklaşmasıyla birlikte Kazancı, Büyük Yenice ve Borcak köyleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Sakarya'nın Taşoluk ve Hacılar köyünde herhangi bir risk kalmadığı için dönüşler kontrollü bir şekilde başladı. Bilecik Osmaneli ilçe sınırlarının içerisindeki Kızılöz, Kazancı, Büyük Yenice ve Borcak köylerindeki 340 vatandaşımız tedbiren güvenli bölgelere alındılar. Bu köylerde şu andaki tespitlerimize göre ki AFAD ekiplerimiz köylerle ilgili tespitlerine devam ediyorlar. Şu anda 6 depo amaçlı kullanılan küçük ölçekli yapı ve bir konut zarar gördü. Yangının Osmaneli ilçe merkezine yaklaşmasıyla birlikte D-650 karayolu da yine tedbiren Osmaneli'nin içerisine trafiği verilerek yönlendirilmiş oldu. Yangın süresince özellikle gece ve sabah saat 11.00'e kadar yoğun duman ve sis sebebiyle hava araçlarımız çalışamadı, bundan sonra çalıştılar'' dedi.

Bilecik'teki rüzgarın hızının saatte yaklaşık 50 kilometreye ulaştığını vurgulayan Bakan Yumaklı, "Rüzgarın belli bir yönde ilerlemeyen, belli bir yönde ilerlediği düşünülerek pozisyon aldığımız ama daha sonra terse dönerek arkadaşlarımızın da zaman zaman tehlike atlattığı bir ortamı bize yaşattı maalesef. Yine de buna rağmen gün içerisinde 8 uçak, 14 helikopter, 370 kara aracı ve muhtelif türde araçlar ve 1500 personelle şu anda yangınla var gücümüzle mücadele etmeye devam ediyoruz. Yangının başladığı andan itibaren bu zamana kadar söndürülen yerler için herhangi bir risk kalmayan alanlar oldu ancak gün içerisinde daha önce söndürülmüş olduğu halde yeniden bu alanlar içerisinde alevlenmeler oldu. Zaman zaman da yangının sınırlarının dışına bazı alevlerin atmasıyla birlikte taşmalar oldu. Yangın sahasının içerisinde 4 farklı noktada arkadaşlarımız gün içerisinde mücadele ettiler. Bunlardan ikisinde şu anda risk kalmadı ama diğer ikisindeki risk iki noktadaki risk, daha doğrusu yangın devam ediyor. Arkadaşlarımız şu anda bütün gece boyunca müdahaleye devam edecekleri tertibatı almış durumdalar. Osmaneli ilçe merkezi ile ilgili herhangi bir riskin olmadığını buradan ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

YUMAKLI: 1 günde 54 yangın meydana geldi
Türkiye genelinde sadece bugün 22'si orman, 32'si de orman dışı alan olmak üzere 54 yangınla mücadele edildiğini anlatan Bakan Yumaklı, ''Bunlardan 51'i kontrol altına alındı. Bugün başlayan ve devam eden 3 yangın var. Bunlardan bir tanesi Eskişehir Seyitgazi, ikincisi Karabük merkeze yakın Çukurca ilçesi ya da oraya yakın bir yerleşim birimi, bir de İzmir Urla'da devam eden yangınlar. Bunlarla ilgili arkadaşlarımızın en son bize verdiği rapor enerjilerinin düşürüldüğü ve gece boyu müdahalelerle birlikte inşallah yarın itibariyle güzel haberler verileceği yönünde. Tabii bütün yangınlarla alakalı, herhangi bir can kaybımızın olmaması en büyük sevincimiz, mutluluğumuz. Ancak her seferinde ifade ediyoruz, bu ekosistemde sadece biz yaşamıyoruz. Bu ekosistemde yaşayan yaban hayvanlarından gözle görülür ya da görülmeyen bütün canlılara kadar maalesef yangınlar sebebiyle yok oluyor. Bunlar için de gerçekten hepimizin herhalde oturup düşünmesi ve üzülmesi gerekir.'' açıklamasında bulundu.

YUMAKLI: TÜRKİYE'DE SICAKLIKLAR 45 DERECEYİ BULACAK
Türkiye'de sıcaklıkların 45 dereceyi bulacağını söyleyen Bakan Yumaklı, "Bu söylediğim şartların hepsinin oluşması söz konusu. O yüzden tekrar bütün vatandaşlarımızdan ricamız, kapalı alanların dışında herhangi bir ateş yakılmaması, bir ateş oluşabilecek, bir alev oluşturabilecek herhangi bir konuya da ortama da sebebiyet verilmemesi. Ben bu konuya duyarlı yaklaşan, bizlerin mücadelesinde bizlere dualarıyla destek olan, her zaman yanımızda olan bütün vatandaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Yangından etkilenen bütün Türkiye'deki vatandaşlarımıza şimdiden geçmiş olsun diliyorum" ifadelerini kullandı.
İZMİR'DEki orman yangınında son durum ne?
İzmir'in Urla ilçesine bağlı Kuşçular Mahallesi'nde dün saat 19.30 sıralarında orman yangını çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 1 uçak ve 4 helikopter ile havadan, 4 dozer, 40 arazöz, su tankeri ve personelle karadan müdahale edildi. Havanın kararmasıyla birlikte hava unsurlarının çalışması dururken, gece boyunca karadan müdahale sürdü. Bugün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hava araçları, alevlere yeniden su atmaya başladı. Ekiplerin söndürme çalışmaları sürerken, yangında oluşan zarar gün ağarınca ortaya çıktı. Bölge drone ile görüntülendi.

aksoy: eskişehir'de 60 hektar alanın zarar gördüğünü değerlendiriyoruz
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Büyükyayla ile Fethiye mahalleri arasında çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Alevlere havadan helikopterler, karadan ise Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler arazözlerle müdahale ediyor. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 8'i helikopter olmak üzere tüm ekiplerin orman yangınını söndürmek için seferber olduğunu ifade etti. Sosyal medyadan yangına ilişkin bilgilendirme yayınlayan Vali Aksoy, "Seyitgazi ilçesi Büyükyayla Mahallesi'nde meydana gelen yangına 8 helikopter, uçak, 20 arazöz, 5 su ikmal aracı, 6 dozer, 6 greyder, 3 treyler, vinç, 4 TOMA, 2 ambulans ve 112 acil sağlık, emniyet, jandarma, itfaiye, AFAD, Kızılay ekipleri, 144 personel ile havadan ve karadan müdahaleye devam edilmektedir" dedi.
Vali Aksoy, "Yangının ilk çıkış noktasıyla ilgili jandarma birimlerimiz gerekli çalışmaları başlatmıştır. Şu ana kadar somut bir tespit elde edemedik ama gerekli incelemeler devam etmektedir. Yangın, Afyonkarahisar ilimizin Sarıcaova Mahallesi'ne ilerlemektedir. Afyonkarahisar Valimiz ile görüşerek, o mahallede gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışmalar başlamıştır. Amacımız yangını bir an önce kontrol altına almak ve tamamen söndürmektir. Müdahale hem havadan hem karadan devam ediyor. Yaklaşık 60 hektar civarında bir alanın zarar gördüğünü değerlendiriyoruz" diye konuştu. Orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

KARABÜK'TEKİ YANGINA 250 PERSONEL, 64 ARAÇLA MÜDAHALE ediliyor
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük merkeze bağlı Burunsuz köyünde çıkan orman yangını bölgesine gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Havanın kararmaya başlamasıyla yangın söndürme çalışmalarının 205 personel ve 64 araçla devam ettiğini belirten Vali Yavuz, şunları söyledi:
"Bu yaşanan yangınımızda şu ana kadar herhangi bir can kaybımızın olmaması, herhangi bir vatandaşımızın bir sıkıntı yaşamaması, tabii ki en büyük sevincimiz diyebiliriz. Ben öncelikle herkese geçmiş olsun diyorum. Bugün yaklaşık 16.30 sıralarında, Burunsuz köyü mevkisinde başlayan bu yangın doğu ve batı yönlü bir şekilde devam ediyor. Öncelikle şunu söyleyebiliriz. 64 aracımız var. Arazözümüzle, su tankerimizle, iş makinelerimizle birlikte helikopter destekli bir şekilde yangına müdahale ettik. Ama tabii yavaş yavaş şu anda havanın kararmasıyla birlikte helikopterimiz yakıt ikmalinden sonra artık uçuş güvenliği açısından muhtemelen ara verecek. Bu saatten sonra artık sahadaki arazözlerimizle, su tankerlerimizle, iş makinelerimizle ve yaklaşık 200'den fazla personelimizle müdahale etmeye devam edeceğiz. Tabii ki bizlerin şu anda birinci amacı yerleşim yerlerine sirayet etmeden kısa sürede yeşil vatanımız olan, akciğerlerimiz olan, kalbimiz olan ormanlarımızı bir an önce korumak ve yangını söndürmek."
vali yavuz: arazi ve coğrafya engebeli
Arazinin engebeli olması nedeniyle müdahalenin zor şartlarda sürdürüldüğünü belirten Vali Yavuz, "Arazi ve coğrafya engebeli bir coğrafya. Tepeler, dağlıklar ve vadilerden dolayı yine şu aşamada ilk başta zarar gören alanın tespitiyle ilgili, şu aşamada kesin bir şey söylememiz mümkün değil. Bizi en büyük sıkıntıya sokan konulardan birisi rüzgar. Rüzgar zaman zaman esiyor. Yangının yönünü ve alevlerin yönünü değiştirebiliyor. Yangını farklı noktalara atabiliyor. Sakinlediği zaman da arkadaşlarımızın müdahalesi bu anlamda daha kolaylaşmış oluyor" diye konuştu.