Kocaeli'nin Darıca ilçesinde, İç Anadolu Bölgesi’nden getirilen volkanik cürufla yapılan topraksız tarımda yetiştirilen domateslerin hasadına başlandı.
Darıca Kaymakamlığı öncülüğünde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) iş birliğiyle hayata geçirilen "Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistem Topraksız Tarım AR-GE Üretim Serası"nda yapılan denemelerde, insan ve bitki sağlığına zararı olmadığı tespit edilen volkanik cürufla başarılı üretim gerçekleştirildi.
Yerli üretime katkı sağlamak amacıyla Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen ve yurt dışından ithal edilen "kokopit" yerine, Niğde ve Aksaray’dan temin edilen uzun ömürlü ve ekonomik volkanik cüruf kullanıldı. Bir dönümlük serada yetiştirilen domateslerde bu yıl 3 kez hasat yapılırken, elde edilen ürünler büyük beğeni topladı.
Serada domatesin yanı sıra yaban mersini, marul ve çilek gibi ürünler de yetiştirildi. Hasat edilen bu ürünler, Darıca Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla bölgedeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılacak.
kara: Artık AR-GE değil, ticarileşmeye hazır bir proje
Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, projenin sadece yerel bir tarım girişimi olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin sürdürülebilir tarım vizyonuna katkı sunan örnek bir model olduğunu belirtti. Kara, “3 yıldır süren çalışmalar artık bir AR-GE projesi olmaktan çıktı, ticarileşmeye hazır, uygulanabilir bir aşamaya geldi.” dedi.
İç Anadolu'dan getirilen volkanik cürufun kullanımı sayesinde, yurt dışına bağımlılığın azaldığını vurgulayan Kara, Tarım ve Orman Bakanlığı onayıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) iş birliğiyle projenin kapsamının genişletildiğini bildirdi.
Türkiye ve dünya uygulamalarıyla kıyaslanıyor
Seranın üçe bölündüğünü aktaran Kaymakam Kara, “Bir bölümde kokopit, diğerinde perlit ve son bölümde de cüruf kullanıyoruz. TAGEM ile birlikte yapılan karşılaştırmalı çalışmalarla günlük veriler toplanıyor. Şu ana kadar gelen veriler oldukça olumlu” ifadelerini kullandı.
GTÜ’lü bilim insanları tarafından hazırlanan raporlarla sistemin uygulanabilirliğinin kanıtlandığını söyleyen Kara, ikinci aşamada iklim değişikliği ve kuraklık gibi sorunlara çözüm üretmek adına projenin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Bu yıl serada ilk defa yetiştirilen yaban mersini, marul, enginar ve çilek gibi ürünlerde de olumlu sonuçlar elde edildiği kaydedildi.
Kaynak: AA