"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Türkiye'nin sağlıkta milli hamlesi: Yerli kalp-akciğer makinesi 2026'da ameliyatlarda kullanılacak

Türkiye'nin sağlıkta milli hamlesi: Yerli kalp-akciğer makinesi 2026'da ameliyatlarda kullanılacak

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi, 2026 yılı itibarıyla Türkiye'deki hastanelerde kullanılmaya başlanacak. Bu stratejik cihaz, yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatının yapılabilmesi için kritik öneme sahip.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve ASELSAN, sağlık alanındaki en önemli projelerinden birini hayata geçiriyor. Açık kalp ameliyatlarında hayati önem taşıyan kalp-akciğer makinesi, TÜSEB'in Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında duyuruldu. Bu cihaz, ASELSAN mühendislerinin, kalp cerrahlarıyla iş birliği içinde geliştirdiği ve TÜSEB'in İDEA Laboratuvarları'nda testleri başarıyla tamamlanan bir ürün olarak dikkat çekiyor.

TÜSEB ve ASELSAN'dan Sağlıkta Milli Bir Başarı!

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, kalp-akciğer makinesinin Türkiye'de yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatının yapılabilmesi için vazgeçilmez bir cihaz olduğunu vurguladı. Kervan, "Bu cihaz olmazsa, bu ameliyatların yüzde 95'ini yapamayız" diyerek cihazın stratejik önemini belirtti.

ASELSAN, savunma sanayisindeki başarısını sağlık alanına da taşımış durumda. Örneğin, ASELSAN tarafından geliştirilen Heartline OED cihazı, ani kalp durmalarında hastayı elektroşokla hayata döndürerek yurt içi ve dışında yaklaşık 10 bin merkezde görev yapıyor ve 15 kişinin hayatını kurtardı . Bu başarı, ASELSAN'ın sağlık teknolojilerindeki yetkinliğini ve yerli üretim kapasitesini gözler önüne seriyor.

ASELSAN'ın geliştirdiği kalp-akciğer makinesi, sadece sağlık alanında değil, ekonomik açıdan da büyük bir kazanç sağlayacak. Bugün ithal edilen benzer cihazların maliyeti 350 bin dolara kadar çıkabiliyor. Yerli üretimle bu maliyetin önemli ölçüde düşürülmesi, yıllık milyonlarca dolarlık tasarruf anlamına geliyor. Ayrıca, bu cihazın uluslararası pazarlara sunulmasıyla birlikte ihracat potansiyeli de artacak.

TÜSEB'in İstanbul'da kurduğu İDEA Laboratuvarları, Türkiye'nin sağlık alanındaki araştırma ve geliştirme kapasitesini güçlendiriyor. Bu merkez, büyük hayvan deneyleri ve pre-klinik araştırmalar için Avrupa'nın önde gelen merkezlerinden biri haline gelmeyi hedefliyor. Bu sayede, sanayicilerin ürünlerini geliştirmesi ve test etmesi için yurt dışına başvurmasına gerek kalmayacak.

 

 

Kaynak: AA