"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Türkiye’ye gelen patateslerde tehlikeli virüs tespit edildi! Hepsi geri gönderildi

Türkiye’ye gelen patateslerde tehlikeli virüs tespit edildi! Hepsi geri gönderildi

Mersin Limanı’na son iki ayda yurt dışından gelen 2 bin 223 ton patateste bitki sağlığını tehdit eden virüsler tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, ürünleri geldiği ülkelere iade etti. Peki, Türkiye'nin patates üretimi bu duruma ne kadar hazır? Virüs taşıyan patatesler nereden geldi?

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’ye son iki ayda İskoçya, Hollanda ve Almanya’dan gemilerle getirilen toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram tohumluk patateste bitki sağlığı açısından tehlikeli olan "Potato leafroll polerovirus" (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve "Tobacco rattle tobravirus" (Tütün çıngırak virüsü) tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü denetimlerinde belirlenen bu virüslü sevkiyatlar, geldikleri ülkelere iade edildi.

Virüs Taşıyan Patatesler Nerelerden Geldi?

İskoçya menşeli: 850 ton

Hollanda menşeli: Toplam 1.152 ton 150 kg (4 ayrı sevkiyat)

Almanya menşeli: 150 ton

Denetimden geçemeyen bu patateslerin çoğunluğu tohumluk olarak ülkeye sokulmak istenmişti. Ancak hastalık taşıdıkları belirlenince ithalat durdurularak ürünler geri gönderildi.

Türkiye Patateste Dışa Bağımlı mı? Üretim Rakamları Ne Diyor?

Türkiye, dünya genelinde patates üretiminde 15. sırada yer alıyor. Son 5 yılda üretimi yaklaşık 1 milyon ton artan patatesin yıllık hasadı 6 milyon tona yaklaşıyor. En fazla üretim ise sırasıyla Niğde, Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana illerinde gerçekleştiriliyor.

Bu iller, toplam üretimin yaklaşık %83’ünü karşılıyor.

Türkiye'de kişi başı patates tüketimi yıllık 52 kilograma kadar çıkarken, üretimin yeterlilik oranı %103,6 seviyesinde. Bu oran, Türkiye’nin genel olarak kendine yetebildiğini, hatta düşük oranlarda ihracat yaptığını gösteriyor.

Yerli Tohum Vurgusu: Kendimiz Üretebiliyoruz

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’nin patates tohumu üretiminde dışa bağımlı olmadığını, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz. Dışarıdan gelmesine gerek yok. İç Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede üretim yapılıyor. Elbette yeni çeşitler ve daha yüksek verim için bazı ithalatlar olabilir, ancak virüslü ürünlerin ülkeye girmemesi şart. Bu hastalıklar diğer ürünlere de bulaşabilir.” sözleriyle vurguladı.

Bitki sağlığı uzmanları, tarımsal ithalatta sıkı denetimlerin büyük önem taşıdığını vurgularken, bu tür virüslerin yalnızca ithal edilen ürünü değil, ülke genelindeki tarım ekosistemini tehdit ettiğini belirtiyor. Virüslü tohumluk patateslerin tarlalara ulaşması durumunda yerli üretimde büyük kayıplar yaşanabileceği ifade ediliyor.

 

Kaynak: İHA