Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ile derneğin Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras hakkında, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı. Hazırlanan iddianamede, Orhan Turan ve Ömer Aras’ın 1 yıl 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras, bu suçlamalarla savcıya ifade vermişti. İki yöneticinin mahkemeye çıkarılmasının ardından, yurt dışı çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldıkları bildirildi.
TÜSİAD başkanlarına neden Soruşturma Başlatıldı?
Soruşturma, TÜSİAD’ın 13 Şubat’ta düzenlenen genel kurul toplantısında yapılan konuşmaların ardından başlatıldı. Genel kurulda, Ömer Aras son dönemdeki gelişmelerin toplumsal kaygıları artırdığını dile getirmişti. Orhan Turan ise, hukukun üstünlüğü olmadan iç ve dış sorunların çözülemeyeceğini vurgulamıştı. Başsavcılık, Orhan Turan’ın konuşmasında bazı soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili olarak yargıyı telkin edici ve yönlendirici ifadeler kullandığını, bu ifadelerin gerçeğe aykırı olup kamu barışını bozma potansiyeli taşıdığını açıkladı. Bu gelişmelerin ardından savcılık, her iki ismi de yurtdışı çıkış yasağı talebiyle hakimliğe sevk etti. Mahkeme, Orhan Turan ve Ömer Aras’a adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarına karar verdi.
Orhan Turan, ifadesinde makine mühendisi olduğunu ve aylık ortalama 1 milyon lira geliri olduğunu belirtmişti. Ayrıca, yalıtım sektöründe faaliyet gösteren bir şirketi bulunduğunu ve yurt dışına yoğun ihracat yaptığını ifade etti. Mart ve nisanda yurt dışına seyahat etmeyi planladığını belirten Turan, yapay zeka ile ilgili çalışmalar yapıldığını ve Türk girişimcilerini bir araya getirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi. Yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.