"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Ulaşımda yeni dönem: Siirt-Kurtalan arasına demir yolu hattı inşa edilecek

Ulaşımda yeni dönem: Siirt-Kurtalan arasına demir yolu hattı inşa edilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı yatırım programına alınan "Siirt-Kurtalan Yeni Demiryolu Projesi"nin detaylarını paylaştı. Proje kapsamında, Siirt ile Kurtalan arasında toplam 34 kilometrelik yeni bir demiryolu hattı inşa edilecek. Bu yeni hat sayesinde, hem bölgedeki sanayi ve tarım ürünleri iç ve batı bölgelere daha hızlı taşınabilecek hem de Siirt'in liman bağlantısı sağlanacak.

Okunma Süresi: 2 dk

Uraloğlu, yeni hattın mevcut Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan Hattı’nın devamı niteliğinde olacağını ve saatte 160 kilometre hıza uygun şekilde tasarlandığını belirtti. "34 kilometrelik Siirt-Kurtalan hattı ile Siirt'in merkezine kadar demiryolunu getirmiş olacağız. Böylece Siirt il merkezi, ulusal demiryolu ağına bağlanmış olacak." açıklamasında bulunan Bakan, projenin stratejik önemine dikkat çekti.

Yeni İstasyonlar, Tüneller ve Viyadükler İnşa Edilecek

Hat kapsamında, Kurtalan, Havaalanı, Üniversite ve Siirt olmak üzere dört yeni istasyon inşa edilecek. Yolcu ve yük taşımacılığına hizmet edecek bu hatta, toplam uzunluğu 15 bin 574 metreyi bulan 6 tünel, 11 bin 690 metrelik 12 kaçış tüneli ve 1523 metrelik 2 aç-kapa tünel yapılması planlanıyor. Ayrıca, 597 metre uzunluğunda 2 viyadük, 7 üst geçit ve 6 alt geçit de projeye dahil edilecek. Toplam 61 bin metre uzunluğunda hat serimi gerçekleştirilecek.

Uraloğlu, inşa edilecek altyapı unsurları sayesinde bölgedeki ulaşımın daha güvenli ve hızlı hale geleceğini ifade etti.

Ekonomik ve Lojistik Katkı Sağlayacak

Bakan Uraloğlu, projenin yalnızca ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayacağını, aynı zamanda ekonomik ve ticari faaliyetlere de önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde 128 iş yerinin faaliyet gösterdiğini belirten Uraloğlu, metal, gıda, makine ve hazır giyim gibi sektörlerde toplamda 85 sanayi tesisinin bulunduğuna dikkat çekti. Ayrıca, 2021 yılında Türkiye’nin ilk çinko izabe tesisinin de Siirt’te kurulduğunu hatırlattı.

Uraloğlu, “Demiryolu projesi ile hem sanayi hem tarım ürünleri iç ve batı bölgelere taşınacak, limanlara bağlantı sağlanacak. Kara yolu taşımacılığı azaltılarak daha ekonomik, emniyetli ve çevreci bir ulaşım alternatifi sunulacak” dedi.

Diyarbakır-Mardin Hattı da Gündemde

Bakan Uraloğlu ayrıca, mevcut Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu hatlarının da modernize edileceğini açıkladı. Bu hatlarda dizayn hızının saatte 160 kilometreye çıkarılması hedefleniyor. Diyarbakır ile Mardin arasındaki bağlantıyı sağlamak üzere Diyarbakır-Mardin Demiryolu Etüt ve Proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Uraloğlu, bölgesel ulaşımda bütüncül bir demiryolu ağı oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.

Kaynak: AA