"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,9044 %0.21
47,1181 %0.2
4.270,51 % 1,00
4.254.081 %-1.077
İşçi Haber Gündem UTTS uzatıldı mı? UTTS cezası ne kadar?

UTTS uzatıldı mı? UTTS cezası ne kadar?

Araç sahiplerini ilgilendiren UTTS uygulamasında süre doldu! Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın devreye aldığı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında 1 Temmuz 2025 itibarıyla yeni dönem resmen başladı. 30 Haziran’a kadar montaj işlemlerini tamamlamayan taşıt sahiplerini ise ciddi yaptırımlar bekliyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı önlemek ve vergi kayıplarını engellemek amacıyla devreye alınan UTTS ile, taşıt plaka bilgileri ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletiliyor. Böylece vergi mükelleflerinin araçlarına yapılan akaryakıt harcamaları dijital sistem üzerinden izleniyor.

Yeni düzenlemeye göre, yükümlü taşıtların depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması, akaryakıt istasyonlarının ise sisteme Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) ve Tabanca İletişim Modülü (TİM) entegre etmesi zorunlu.

TTB Taktırmayanlara Ne Olacak?

UTTS sistemine 30 Haziran 2025’e kadar kayıt yaptırmayan ve TTB montajını tamamlamayan mükellefler için 1 Temmuz’dan itibaren büyük cezalar gündemde. Bu tarihten sonra düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu uyarınca hiç düzenlenmemiş sayılacak ve akaryakıt harcamaları gider gösterilemeyecek.

UTTS Cezası Ne Kadar?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre UTTS yükümlülüklerini yerine getirmeyen araç sahipleri için 7 bin TL ile 140 bin TL arasında değişen Özel Usulsüzlük Cezaları uygulanabilecek. Bu nedenle taşıt sahiplerinin sistem üzerinden araçlarını kaydettirmesi ve montaj sürecini tamamlaması büyük önem taşıyor.

Türkiye genelindeki 10 binden fazla akaryakıt istasyonu UTTS geçiş sürecini tamamladı. Henüz geçişi tamamlanmayan istasyonlarda ise montaj işlemleri devam ediyor. Hedef, ülke genelinde yaygın ve entegre bir UTTS ağı oluşturmak.

Uzman Uyardı: Fişler Geçersiz Olabilir!

Teknisyen Alperen Kumbasar da sistemin önemine dikkat çekerek, TTB takılmayan araçlar için kesilen fişlerin geçersiz sayılabileceğini vurguladı. Kumbasar, “Montaj işlemini yaptırmayanlar artık akaryakıt fişlerini vergi beyannamesinde kullanamayacak. Montaj yaptırmak isteyenler utts.gov.tr adresinden araç kaydını yaptırmalı ve QR kodla başvuruda bulunmalı” dedi.

UTTS Ne Zaman Zorunlu Oldu?

2 Haziran itibarıyla resmen hizmete alınan UTTS kapsamında, tüm yükümlü araç sahiplerinin 30 Haziran'a kadar montaj işlemlerini tamamlaması gerekiyordu. 1 Temmuz itibarıyla sistem dışı kalan araçlara ilişkin belgeler geçersiz sayılacak ve cezai işlemler uygulanabilecek.