Avrupa Birliği, pazartesi günü Rus özel askeri yüklenicisi Wagner Group'un yanı sıra Suriye'deki sekiz kişi ve diğer üç enerji şirketine, grubu Kremlin adına gizli operasyonlar yapmakla suçlayarak yaptırımlar getirdi.

AB resmi dergisinde işkence ve yargısız infazların listelendiği resmi gazetede, "Wagner Grubu, Ukrayna, Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan ve Mozambik'teki ciddi insan hakları ihlallerinden sorumludur" dedi.

Rusya herhangi bir yanlış yapmayı reddediyor

Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel askeri müteahhitlerin Rus yasalarını ihlal etmedikleri sürece dünyanın her yerinde çalışma ve çıkarlarını sürdürme hakkına sahip olduğunu söyledi. Putin, Wagner Grubu'nun ne Rusya devletini temsil ettiğini ne de onun tarafından ödendiğini söyledi.

Diplomatlar, herhangi bir hükümetin Wagner Grubu ile çalışmasını sınırlamak için tasarlanan seyahat yasaklarının ve mal varlıklarının dondurulmasının Moskova'da büyük bir etkisi olma ihtimalinin düşük olduğunu, ancak bunların AB'nin Rusya'ya yönelik dış politikasının daha da sertleştiğini belirttiler.

AB'nin resmi gazetesinde yer alan listeler ayrıca Rusya'yı ilk kez ayrıntılı olarak Wagner ile olan bağlantılarıyla suçluyor. AB, eski bir askeri istihbarat (GRU) subayı olan Dimitriy Utkin'i Wagner'in kurucusu ve "Ukrayna'da Wagner Grubu paralı askerlerinin konuşlandırılması için operasyonları koordine etmek ve planlamaktan" sorumlu olduğunu söyleyerek kara listeye aldı.

Orta Afrika Cumhuriyeti cumhurbaşkanının güvenlik danışmanı Valery Zakharov, listedeki tek Rus halk figürü. AB, onu 2018'de Wagner Group'u araştıran üç Rus gazetecinin öldürülmesini planlamakla suçladı. Zakharov, şirketle ilgili herhangi bir bilgisi, onunla herhangi bir bağlantısı veya herhangi bir görevi kötüye kullanmadığını yalanladı.

Reuters, Wagner Group'a veya yorum için listelenen herhangi bir kişi veya kuruluşa ulaşamadı.

'PUTİN'İN AŞKI'

Beyaz Rusya devlet haber ajansı Belta'ya göre, diğer ikisi, Denis Kharitonov ve Sergey Shcherbakov, geçen yıl Belarus'ta kısa süreliğine gözaltına alınan ve Rusya'ya geri gönderilen bir grup sözde Wagner paralı askerinin parçasıydı.

AB ayrıca Kharitonov'un doğu Ukrayna'da Rusya için savaştığını, bölgede "kişisel olarak bir Ukrayna helikopterini düşürdüğünü" ve "Rusya Federasyonu'nun Anavatan için Liyakat Nişanı aldığını" söyledi.

AB'nin Suriye'de petrol ve gaz üretimine karıştığını söylediği Wagner Group'a bağlı üç Rus merkezli kuruluş da yaptırımlara maruz kaldı. Birincisi, Evro Polis LLC, Batılı yetkililer tarafından Rusya'nın 2015'ten beri iç savaşa müdahale ettiği Suriye'deki Wagner Grubu için yasal bir kılıf olarak görülüyor.

Yaptırımlar, AB'nin Ekim 2020'de, bloğun Wagner Grubu ile yakın bağları olduğunu söylediği Kremlin ile yakın bağları nedeniyle "Putin'in aşçısı" olarak adlandırılan tek seferlik Rus yemek şirketi Yevgeny Prigozhin'e yönelik bir seyahat yasağını ve varlıklarının dondurulmasını takip ediyor. Batılı yetkililer, Evro Polis'in Prigozhin ile bağlantılı bir şirket olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Astana'daki Atatürk Anıtı'nı ziyaret etti TBMM Başkanı Kurtulmuş, Astana'daki Atatürk Anıtı'nı ziyaret etti

AB pazartesi günü resmi gazetesinde "Wagner Group, Yevgeny Prigozhin tarafından finanse ediliyor" dedi. Prigozhin cuma günü yaptığı açıklamada bu tür bağlantıları reddetti.

Ayrı bir gelişmede, AB Pazartesi günü Mali ile ilgili bir yaptırım rejimini kabul etti, ancak hiçbir isim eklenmedi. Reuters Eylül ayında Mali'nin askeri cuntasının Wagner Grubu'nu Mali'de konuşlandırma konusunda görüşmelerde bulunduğunu ve Fransa'nın bölgede kendi birlikleri olduğu için kabul edilemez olduğunu söylediğini bildirdi . 

 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.