ABD Başkanı Joe Biden cumartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde "korkunç bir bedel" ödeyeceğini ve yıkıcı ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını söylediğini söyledi.

Biden gazetecilere yaptığı açıklamalarda, bir Rus işgali durumunda ABD kara muharebe birliklerini Ukrayna'ya gönderme olasılığının asla gündemde olmadığını, ancak ABD ve NATO'nun güçlenmek için doğu kanadındaki NATO ülkelerine daha fazla kuvvet göndermesi gerekeceğini söyledi.

Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri'ni vuran ölümcül kasırgalarla ilgili sözlerinin ardından, "Başkan Putin'e kesinlikle açıkça söyledim. Ukrayna'ya hareket ederse, ekonomisi için ekonomik sonuçların yıkıcı ve yıkıcı olacak." dedi.

Geçen hafta Putin ile iki saat telefonda görüşen Biden, Rusya liderine Ukrayna'ya bir harekat olması durumunda Rusya'nın dünyadaki konumunun "önemli ölçüde" değişeceğini açıkça belirttiğini söyledi.

Biden hafta sonunu Wilmington'daki evinde geçirdi.

Müzakereye çağrı

Cumartesi günü en zengin yedi demokrasi grubundan dışişleri bakanları, Liverpool'daki bir toplantının ardından Moskova'ya benzer bir mesaj göndererek, herhangi bir müdahalenin korkunç sonuçları konusunda uyarıda bulundu ve Moskova'yı müzakere masasına geri dönmeye çağırdı.

Yetkililer, G7 maliye bakanlarının enflasyon da dahil olmak üzere ekonomik endişeleri gözden geçirmek için Pazartesi günü sanal olarak toplanacaklarını, ancak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hareket etmesi halinde olası yaptırımlara da değineceklerini açıkladı. 

Ukrayna, Rusya'yı olası bir büyük çaplı askeri saldırıya hazırlanmak için on binlerce asker toplamakla suçladı.

Rusya herhangi bir saldırı planladığını reddediyor ve Ukrayna ve ABD'yi istikrarsızlaştırıcı davranışlarla suçluyor ve kendi koruması için güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Litvanya cumhurbaşkanlığı danışmanı, Biden'ın geçen hafta, Rusya sınırına yakın ülkelerin Rusya'nın 2014'te Ukrayna'nın Kırım bölgesini ilhakına benzer bir sonuçla sonuçlanabileceği konusunda artan endişeler arasında Orta Avrupa NATO üyelerine daha fazla askeri destek sözü verdiğini söyledi.

Bu haber Reuters’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Ünlü modacı evinde ölü bulundu: Yetkililer şüpheli bularak soruşturma başlattı Ünlü modacı evinde ölü bulundu: Yetkililer şüpheli bularak soruşturma başlattı

Editör: Editör Işçihaber