İsrail basınından alınan bilgilere göre, İsrail güçleri, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin 3 oğlu ile 4 torununun öldürüldüğü hava saldırısını üst düzey komutanlara ya da Başbakan Binyamin Netanyahu dâhil siyasi liderlere danışmadan düzenledi. 

Walla haber ajansı, üst düzey İsrailli yetkilileri kaynak gösterdiği haberinde, İsrail ordusu ve Şin Bet (iç istihbarat) tarafından koordine edilen saldırıdan ne Netanyahu'nun ne de Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın daha önceden haberdar edilmediğini kaydetti. 

İsrail güçlerinin bayramın ilk günü, Gazze'nin batısındaki el Şati Mülteci Kampı'nda hareket halindeki bir aracı hedef alması sonucunda Hamas liderinin çocukları ve torunları yaşamını yitirmişti.

Haberde Hazım, Emir ve Muhammed Haniye'nin, Hamas liderinin çocukları oldukları için değil 'savaşçı oldukları' için hedef alındıkları öne sürüldü.

İsrail ordusu Muna, Emel, Halid ve Rezzan isimli Heniye'nin torunlarının öldürüldüğüne dair haberler hakkında da yorumda bulunmadı.

Habere yönelik başbakanlık ofisinden ya da ordudan herhangi bir açıklama gelmedi.

Almanya'da oturma eylemi yapan Filistin destekçilerine polis müdahalesi Almanya'da oturma eylemi yapan Filistin destekçilerine polis müdahalesi

Heniye'nin aile üyelerinin öldürülmesi, hala kuşatma altındaki bölgede tutulduğuna inanılan 133 İsrailli rehinenin iadesi karşılığında Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını hedefleyen müzakerelere potansiyel bir karmaşık durum daha ekledi.

Heniye, Hamas'ın çatışmalara ara verilmesini kabul etmek için "açık ve net" talepleri olduğunu ifade etti.

Çocukları ve torunlarının öldürüldüğü haberinin ardından konuşan ve İsrail'i "intikam ve katliam ruhuyla" hareket etmekle suçlayan Heniye, saldırının İsrail ile yürütülen ateşkes müzakereleri öncesi Hamas'ın tutumunu yumuşatması için baskı oluşturmayacağını dile getirdi.

İsmail Heniye, "Düşman, oğullarımı hedef alarak, müzakerelerin devam ettiği bir aşamada ve Hamas henüz cevabını vermeden önce bizi pozisyon değiştirmeye iteceğini düşünüyorsa yanılıyor." diye konuştu. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 187'inci gününde devam ederken ve ateşkes için yapılan küresel çağrılar artarken, müzakerelerde henüz ilerleme kaydedildiğine yönelik işaretler oldukça az. 

Hamas, İsrail saldırısının sona erdirilmesini, İsrail güçlerinin geri çekilmesini ve Gazze'de yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerine izin verilmesini istiyor.

İsrail ise rehinelerin geri dönüşünü güvence altına almak istiyor. Ayrıca Hamas'ın askeri gücü yok edilmeden savaşı sona erdirmeyeceğini ve bir milyondan fazla sivilin sığındığı Gazze'nin güneydeki Refah kentine saldırmayı planladığını bildiriliyor.

Editör: Yudum Özel