Bütün insanlar hayatlarının bazı zamanlarında hapşırırlar. Bazen peş peşe gelen hapşırma nöbetleri olur. Böyle zamanlarda önemli yerlerde olan insanlar hapşırıklarını tutmak isterler. Ciddi ve resmi ortamlarda hapşırmalarını gizlemek için tutan insanları duymuşsunuzdur. Belki de siz de bunu yaptınız. Peki hapşırık tutmak tehlikeli mi? Hapşırığımızı tutarsak ne olur?

Neden hapşırırız?Hapşırık nedir?

Genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır. Hapşırma büyük olasılıklarla parlak ışığa maruz kalındığında, mevsimsel veya bulunulan ortamdaki ani sıcaklık değişimlerinde, soğuk rüzgâr esintisine maruz kalındığında veya snatiation adı verilen yemeğin ardından görülen doygunluk hissine müteakip oluşabilir.

Hapşırma aynı zamanda, hastalık taşıyan vektörleri de (taşıyıcı) havaya taşıyarak, hastalığın diğer insanlara yayılmasına neden olabilir. Hapşırma eylemi sonucunda, burun boşluğunu tahriş eden vücuttaki yabancı partikülleri içeren balgam çıkartılmış olur.

Yerli turistler geçen yıl seyahate ne kadar harcadı? İşte en çok gidilen yerler… Yerli turistler geçen yıl seyahate ne kadar harcadı? İşte en çok gidilen yerler…

Hapşırma esnasında ağız tavanının arkasını oluşturan yumuşak damak ve küçük dil üzerindeki baskı artar. Akciğerlere alınan havanın önemli bir miktarı ağızdan, diğer geriye kalan kısmı ise burundan dışarıya atılır. Havanın burundan dışarıya atılma kuvvet ve ölçüsü değişiklik gösterir.

Dikkat! Hapşırık tutmak tehlikeli mi?

Hapşırığı engellemek için burnu ve ağzı kapamak acayip derecede tehlikelidir. Burnunuzdan 160km/s hızla çıkmaya çalışan hava çıkamayınca olan beyninize ve kafatasınıza olur. Beyne giden damarlara basınç yapar. Bu durum beyin kanamasına, felce, kafatası kemiklerinde deformasyona, kulak zarının patlamasına ve ölüme sebep olabilir. Akciğerlerimizde normal yollarla atamadığımız ölü hava, hapşırıkla dışarı atılmaktadır. Hapşırığı tuttuğumuz zaman vücut içerisindeki basıncı artırarak gözyaşı kanallarının, beyin damarlarının ve hatta akciğerlerinizin patlamasına zarar görmesine neden olabiliriz.