EYT kapsamına dahil edilmeyen vatandaşlar için emeklilikle ilgili yeni atılacak adımlar yakından takip ediliyor. 2000 sonrası sigorta girişlilerin de rotosı belli olacak. Kısmi emeklilik adı altında belli sorunlar çözülmüş olacak. EYT sonrası emeklilik için detaylar... 

EMEKLİLİKTE İKİNCİ REFORM İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından emeklilikte ikinci reform için hazırlıklar başladı. Milyonlara erken emeklilik yolunu açacak önemli düzenlemeler önümüzdeki günlerde yeni Meclis'in gündemine taşınacak. Esnafın, çiftçilerin, annelerin aralarında olduğu geniş bir kitlenin yüzü gülecek.

BAĞ-KUR REFORMU GELİYOR

Meclis'in ilk ele alacağı konular arasında Bağ-Kur'lulara yönelik düzenleme olacak. Küçük esnafın, çiftçilerin aralarında yer aldığı 1 milyon kişinin prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terziler de dahil küçük esnaf 5 yıl daha az primle emekli olabilecek.

Kendi hesabına çalışan doktor, eczacı, avukat gibi meslek grupları ile isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin de kapsamda olması bekleniyor.

KISMİ EMEKLİLİKTE DE ŞARTLAR DEĞİŞEBİLİR

5400 prim günüyle yaştan kısmi emekli olabilen Bağ-Kur'lularda bu sürenin reform kapsamında 4500'e çekilmesi bekleniyor.Böylelikle Bağ-Kur'lular için 900 günlük (2 yıl) bir avantaj ortaya çıkacak. Düzenlemenin çerçevesi yapılacak yasal düzenlemeyle çizilecek.

EYT'LİLER DE BEKLİYOR

Bahsedelen düzenlemenin EYT'li olup 9000 prim gününü tamamlayamamış olan erkek esnafa da erken emeklilik yolunu açacağı belirtiliyor.

Bu çerçevede 7200 prim günü tamamlayan Bağ-Kur'lu erkek esnaf, EYT kapsamında hemen emekli olabilecek.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Staj mağdurlarına büyük destek CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Staj mağdurlarına büyük destek

STAJ İMKANI DA GÜNDEMDE!

Staj sonrası doğumlar için borçlanma imkanı da konuşuluyor. Sigorta öncesi yapılan doğumlara borçlanma imkanı sağlanması talepleri bulunuyor.

Reform çalışmaları kapsamında bu konunun da karara bağlanması bekleniyor. Eğer kadınlar sigorta öncesi doğumları borçlanabilirse, bu yolla da emeklilik yaşını geriye çekmek mümkün olacak. (KAYNAK:AHABER)