İklim değişikliğiyle Kuzey Amerika'nın çoğunda ilkbahar erken başlamadı. Yeni bir araştırmaya göre birçok kuş yumurtalarını yılın başlarında bırakıyor ve bu da küresel ısınmanın vahşi yaşam alışkanlıklarını alt üst ettiğine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor.

Araştırmacılar, Journal of Animal Ecology'de Cuma günü yayınlanan makalede, Chicago çevresinde incelenen 72 kuş türünden kabaca üçte birinin yumurtalarını bir asır öncesine göre yaklaşık 25 gün önce bıraktığını bildirdi.

Etkilenenler arasında yas güvercini , Amerikan kerkenezi ve Cooper şahinleri yer alıyor .

Bilim adamları şimdiye kadar bu türler tarafından paylaşılan büyüklük veya göç durumu gibi, programlarını neden değiştirdiklerini açıklayabilecek net özellikler bulamadılar.

Ankara için gök gürültülü sağanak uyarısı yapıldı Ankara için gök gürültülü sağanak uyarısı yapıldı

Ancak Chicago'daki Field Museum'daki kuş bölümünün küratörü baş yazar John Bates, "Baktığımız kuşların çoğu böcek yiyor ve böceklerin mevsimsel davranışları da iklimden etkileniyor" dedi.

Bates, hayvan ve bitki yaşam döngülerinin iklim değişikliğinden ve mevsimsel bozulmalardan nasıl etkilendiğini "insanların zihninde daha ön planda ve merkezde yer alan" bir sorudur dedi.

Uzun vadeli ortalamadan sadece birkaç sıcaklık derecesi, böceklerin ortaya çıkması, ağaçların filizlenmesi, çiçeklerin açılması ve yeni araştırmaya göre yumurtaların çatlaması üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Bilim adamları, Science dergisinde 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu değişikliklerin 1970'lerden bu yana kuş popülasyonlarındaki keskin düşüşün birçok nedeni arasında olabileceğine inanıyorlar. .

Bates ve meslektaşları, Chicago'daki Field Museum'da tutulan ve birçoğu yumurta toplamanın popüler bir eğlence olduğu 1872 ile 1920 arasındaki döneme dayanan 1500'den fazla yumurta kabuğu kaydını inceledi. Bu Viktorya dönemi yumurta meraklıları, kuşun türü ve toplama tarihi gibi bilgileri listeleyen ayrıntılı, el yazısı etiketler bıraktı.

Bilim adamları daha sonra bu kayıtları, analizleri için zaman içinde yuvalanma tarihlerindeki karbondioksit seviyelerini açıklayan verilerle birlikte 3.000'den fazla modern kayıtla karşılaştırdılar.

Bulgular, Birleşik Krallık'ta son yıllarda yürütülen ve büyüme mevsiminde bildirilen değişikliklerle birlikte yumurtlamanın daha erken gerçekleştiğini tespit eden çalışmalardan elde edilen benzer sonuçları yansıtıyor.