Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, İzmir Kitap Fuarı’nda sevenleriyle buluştu. “Cumhuriyet'in Doğuşu” söyleşisinde konuşma yapan Ortaylı, harf devrimi konusuna da değindi.

Ortaylı: “1928 yılında yapılan Harf Devrimi en büyük münakaşadır. Türkiye’de Harf Devrimi, bir medeniyet değişimi değildir, hatta bir kültür devrimi de değildir. Yanlıştır. Çünkü harfle kültür değişimi olmaz.

"Öyle bir şey olsa sizin elinizdeki o acayip aletlerle bütün gün yazdığınız yazılar, kötü Türkçe ve kötü imlanın da bir kültür değişimini ifade etmesi lazım. Öyle bir şey yok. Bu olsa olsa kültürsüzlük devrimidir."

Bakan Tekin’den beklenen atama cevabı: Karar alınır alınmaz süreci başlatacağız Bakan Tekin’den beklenen atama cevabı: Karar alınır alınmaz süreci başlatacağız

"Çünkü çoğunuz orada seslileri atlayarak yazdığınız kötü Türkçeyi, lisana da döktünüz. Gençlere ne iş yapıyorsun, adın ne diyorsunuz, öyle bir telaffuz ediyor ki sesli harfleri anlayamadığınız için adını da anlayamıyorsunuz. Sesli harflerin hakkını veremiyor. Fevkalade kötü bir Türkçe, lütfen dikkat edin.” ifadelerinde bulundu.