İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne şok bir iddia gündeme gelmişti. İddialara göre İBB aracının atık sularını Kağıthane Deresi'ne boşaltıyor.

MSB duyurdu: Bakan Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetiyle görüşecek MSB duyurdu: Bakan Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetiyle görüşecek

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin bu iddialar üzerine kirli suyun döküldüpü bölgeden numuneler aldı ve Kağıthane Deresi'nin analiz raporu açıklandı

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Öztekin, söz konusu kirli suyun döküldüğü yerden numuneler alındığını ve bağımsız analiz laboratuvarında tahlil edildiğini belirtirken sonuçları şu ifadelerle paylaştı:

"İBB Meclisinde Haliç'in kirletildiği ile ilgili bir soru önergesi vermiştik ve bununla ilgili Kağıthane Deresi üzerinden Haliç'e atık su atıldığını söylemiştik. Bugün de laboratuvar sonuçları karşımıza çıktı. Aslında görünürde kirli, içeriği temiz olanlara cevap niteliğinde, bağımsız analiz raporuna göre litrede 600 mg oksijen ihtiyacının olduğu yerde, şu an bizim ölçümlerimizde 12 bin 416 mg olduğu görülmektedir. Bu da 20 kat daha kirli olduğunu gösteriyor. Aslında Haliç'i temizliyoruz diyenlere, Haliç'e direkt çamur deşarj ettiklerinin de kanıtı olmuş oluyor."

Öztekin'in açıklamasında, 16 Eylül 2022 tarihli tahlil raporunun sonucuna göre bölgede su kirlilik derecesinin 20 kat fazla olduğunun belirlendiği, Atık Suları Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği’ne göre ön arıtma yapıldıktan sonra deşarj yapılacak atık suların kimyasal oksijen ihtiyacının 600 mgO2/L olması gerekirken numunede kimyasal oksijen ihtiyacının 12.416 mgO2/L olduğunun tespit edildiği bilgisine yer verildi.